כשרות כרובית/ברוקולי

השאלה:

אני עובר על השאלות בנושא אכילת כרובית וברוקולי רגילים, ונדהם לראות שרבנים כאן עונים שאין דרך לבדוק ולכן אסור לאכלם!

אני זוכר שסבא של אמא שלי ז"ל, שהיה רב גדול עלה לארץ מטוניס ג’רבה וגר כל חייו בירושלים, היתה אשתו מכינה כרובית לערב שבת, וזה לפני שהמציאו בכלל את גוש קטיף! האם הוא לא עשה כראוי?

רבנים גדולים היו מכינים מאכלים מהירקות הללו לכבוד שבת קודש ולא אמרו על זה מילה, עד שקם "גוש קטיף" והחליט שאסור בכלל. אז אני תוהה אולי זה מסיבה מסחרית?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

אין להשוות את העבר עם ההווה, כשם שאין להשוות את ההווה עם העתיד. דור דור ודורשיו, כל דור לפי מה שהוא יודע ומה שהוא רואה. האם התפילין שלנו היום מרובעות כריבוע שלפני 200 שנה? האם המדות של היום הם כמדות של פעם? כל אחד צריך להשתדל לפי המצב שהוא חי, ולא לדון לפי מה שהיה בעבר, כשם שכל החיים שלנו אנו חיים לפי המציאות שלנו ולא לפי המציאות שהייתה לפני שנים. הנץ היום איננו כנץ לפני שנים שלא היו שעונים וכדו', וכל אחד נידון לפי דורו ולפי המציאות שלו, אין אדם נידון על פי מציאות עתידית. ככלל אתה יכול לשאול על משרע"ה ויהושע האם הקפידו בכל הדברים שאנו מקפידים היום?! אלא שכל דור ההלכה היא לפי המקום והזמן, כפי שכותב הש"ך (סי' פד) שאין להשוות זמנים ומקומות שונים.

אנו יודעים שבמשך 20 שנה האחרונות התרבו חרקים, ואין דומה מצב החרקים היום למצבם לפני שנים. יתכנו סיבות נוספות, כגון: התחממות העולם, או סיבות אגרוטכניות נוספות, על כן השאלה היא האם רואים את החרקים או לא, וכאשר הם נראים בעין רגילה הם נאסרים, ויש לקנותם.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי