נטילת נשמה בניקוי ירקות

השאלה:

במהלך הכשרת ירק עלים במים עשויות להווצר בעיות משנה של נטילת נשמה במידה וישנם שם בעלי חיים זעירים, וכן בחליטת עלי תה צמחים בכלי שלישי לצורך סינון או התבוננות ,מדוע לא נידון הדבר בפוסקים ומה הדין במקרים אלו .
בנוסף שאלה מתלווה . מדוע במהלך נקוי ירק עלים מחרקים הניכרים לעין בשבת לא נידון מלבד איסור בורר גם איסור מוקצה באחיזתם של בעלי החיים הקטנים.
אשמח לדעת אם ישנו מקור לדברים .

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

לגבי שאלת הטלטול היא לא מצויה מכיוון שבנ"א בד"כ לא מחזיקים את התולעת אלא עם העלה ואז הדבר קל יותר.
לגבי נטילת נשמה אמנם במינים שיש רגילות של חרקים חיים יש לחוש לכך, אבל בחברות טובות הדבר כמעט לא מצוי והוא ספק ספיקא, האם יש ואם הם חיים, ועל כן לא החמירו. לעומת זאת בירק רגיל שאין עליו הקפדה אמנם יתכן שיש איסור נטלת נשמה.