נקוי חרקים ושאריות חמרי הדברה

השאלה: שלום לכבוד הרב. לאחרונה שמעתי שמכיוון שבחברות שמיצרות עלים בשיטת גוש קטיף שמים ריסוס בצורה מוגזמת וזה לא בריא, עדיף לקנות עלים רגילים. כדי להכשיר אותם אנחנו משרים כ5 דקות בחומץ או מי סבון, מנערים טוב על בד לבן ולוקחים מדגם של כמה עלים ובודקים לאור השמש. לאחר כל זה טוחנים את העלים במטחנת בשר. האם שיטה זו עדיפה כדי שלא נאכל ריסוס וחומרי הדברה? תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ז חשון תשע"ז 15:00

בס"ד

שלום וברכת ד'

תחילה אומר לך שאני מסכים שיש להזהר מאד משאריות חמרי הדברה, ולכן יש היום חברות שהם מפוקחות משאריות חמרי הדברה. בחברות המפוקחות כגון עלי קטיף, אין שאריות חמרי הדברה יותר מאשר בכל עגבניה, מלפפון ופלפל וכדו'. אין כיום ירק שמשוווק בשיווק רגיל שלא רוסס, ועל כן המלצתי לך לקנות רק במקום שיש ירק ללא חרקים שיש לו אישור של מעבדות שאין בירק  זהשאריות חמרי הדברה. כך תצא ידי ההלכה וכן שמירת הבריאות.

לגבי ההצעה שהעלת במכתב, יש לדעת שמסיונות שעשו במעבדות התברר שאין שיטה זו מביאה לידי נקיות מוחלטת, כמו כן בירקות שגדלו בשטח פתוח יש נגיעות גם בתוך העלים שאינם יורדים בשטיפה. כמו כן במטחנת בשר הטחינה היא רחבה מאד, כך שאין זה מרסק חרקים, אמנם יש מקום לדון על בלנד דק דק, כמו טחינת קמח, שם נאמר דין הטחינה.

ועל פי הוראת הרשב"א וכפי שנפסק ברמ"א גגנגוע המוחזק בתולעים (כל הירוקים מוחזקים) לא מספיקה בדיקה מדגמית אלא צריך בדיקה בכל הכמות. על כן הצעה זו לא יעילה אלא א"כ יבדקו את העלים, עלה - עלה,  וימצא נקי.

שבת שלום