שימוש בירקות עלים לאחר שטיפה בסלרי

השאלה: שלום לרב. אני קונה כוסברה ופטרוזיליה-לא מגידול מבוקר. אני שם את העלים בתוך כלי עם מים וסבון משרה ל5 דקות ולאחר מכן שוטף היטב במים זורמים מהברז. האם אני עושה בסדר? האם הניקוי שאני עושה בדיעבד/לכתחילה? ידועה דעת הרבנים הגאונים הרב עמר והרב בוארון שיש בעיות עם ההדברה בעלים מגידול מבוקר בגלל הריסוס. קראתי בספר פניני הלכה של הרב מלמד לגבי ניקוי של עלים: בכל ירקות-העלים כדוגמת שמיר, פטרוזיליה, חסה וכרוב מצויים חרקים קטנים, וכל מי שאוכל ירקות אלו ללא ניקוי מתאים, ללא ספק נכשל פעמים רבות באיסור אכילת חרקים.אמנם יתכן שימצאו עלים שבאופן טבעי נקיים מחרקים, אבל במקרים רבים מצויים על העלים חרקים. עתה נסביר כיצד יש לנקות את השמיר והפטרוזיליה מחרקים. ראשית יש להקדים, שבשטיפה רגילה החרקים אינם ניתקים מהעלה. כי ברגליהם ישנו חומר דביק שמחברם היטב לעלה, כך שזרם המים לא מצליח בדרך כלל לשוטפם ולהרחיקם מהעלה. ולכן צריך תחילה להשרות את חבילת השמיר או הפטרוזיליה בתוך מים עם מעט סבון או אמה, כדי למוסס את הדבק המצוי ברגלי החרקים ולנתק מעט את החיבור שבין החרקים לעלים. במקום להשרות באמה או סבון אפשר להשרות את העלים במים שערבבו בהם חומץ או מלח, אבל לדעת המומחים הטוב ביותר הוא להשתמש באמה או סבון, מפני שפעולתם כנגד הדבק שברגלי החרקים טובה ביותר. כמובן שיש לדאוג שבמשך השריה יחדרו המים עם האמה לכל צדדי העלים, ולכן יש להקפיד להתיר את הקשר המאגד את חבילת העלים. לאחר שריה של כחמש דקות צריך לשטוף את העלים בזרם די חזק, באופן שהזרימה תגיע לכל צדדי העלים, כך שכל חרק שנמצא על גבי העלים יישטף מהעלים. לאחר מכן עלי הפטרוזיליה או השמיר או הכוסברה כשרים לאכילה.

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ג' אייר תשע"ח 10:02

ב"ה

שלום וברכה

אין תחליף לחובת בדיקה המזון שחייב בדיקה כמו ירקות עלים וכדומה, אלא אם כן תימצא הדרך לניקוי מוחלט של החרקים בדומה לניפוי הקמח בנפה צפופה ("נפת משי").

וכיוון שכך אין הדבר מועיל אם מבצעים ניקוי לירקות בתכשירים שונים כיוון שהניקוי אינו מוחלט.

כפי שמתברר לאחר ניסויים שעשינו במכון.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב

 מצורף קישורית לסרטון האם שטיפה בסטרילי מועילה