תולעים במצבים שונים

השאלה:

שלום רב!

רציתי לשאול כמה שאלות בענייני כשרות:

א. סיגר עם טעם מתקתק צריך כשרות?

ב. עלי גפן ממולאים באורז בכשרות רגילה (של ויליפוד) אפשר לאכול? שמעתי שיש נגיעות גדולה בעלי גפן וקשה לי להאמין שהם בודקים עלה עלה מול האור..

ג. האם כל כשרות מהדרין/בד"ץ כוללת גם את עניין התולעים- כלומר שהירקות הם חסלט, או למשל בעלי גפן שנעשתה בדיקה רצינית?

ד. לגבי חליטת עלים בבית- אם אני מכין חליטה מעלים שקטפתי והתה נראה צלול ולא צץ בו שום דבר- יש בעיה? למה צריך להשרות את העלים בסבון וכו’?

ה. האם אפשר לאכול תבלינים של עלים מיובשים- לא טחונים אלא פתיתי עלים כמו כוסברה ופטרוזיליה וכד’? (עם כשרות כמובן)

ו. אני מעונין לקנות ירקות ירוקי עלים לשימוש עצמי, כיצד ניתן לבדוק? (יש לי את הזמן..) האם אפשר לוותר על שטיפה בסבון (זה לא בריא) ולהסתפק בהתבוננות בכל עלה מול האור?

ז. כנ"ל האם יש דרך לאכול כרובית בבדיקה מול האור? האם אחרי בישול ממושך התולעים יוצאים? ראיתי שרב כתב שאחרי בישול אין בעיה

אשמח לתשובה מפורטת
תודה רבה וסליחה על האריכות..

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד´

א. כל אוכל מעובד צריך הכשר. יתכנו חמרים בעיתיים, יתכנו בישולים אסורים וכדו´.
ב. בעלי גפן אמנם יש גזרת ארם צובה שלא לאכול, מכיוון שבמקומם הייתה נגיעות גדולה של העלים. היום המציאות השתנתה ויש מקומות שאין בהם נגיעות בעלי הגפן, יש מקומות שיש. על כן בד"כ החברות שמקבלות כשרות מהודרת לוקחים את העלים ממקומות שאין בהם נגיעות, עושים רק בדיקה מדגמית ומאשרים לאכילה. כאשר השאלה היא על חברה ספציפית צריך להתקשר לנותן הכשרות האם בדק את העלים.
ג. באופן עקרוני כן, אבל זה לא מוחלט, צריך לדעת שלא כל ירק ללא חרקים הוא חסלט. "חסלט" זו חברה שידועה בבדיקות המיוחדות ובהדורי הכשרות שלה, ועל כן רבים קוראים למוצרים חסלט, אבל יש להזהר מחברות מטעות.
ד. חליטה בבית, כדאי להניח בתוך שקית כמו של תה. יש אפשרות לקנות רשתות של 100 מ"ש (צפיפות), ולהניח בתוכם את העלי ולשתות את החליטה. אם אמנם אין שום דבר בתה אפשר לשתות, אבל קשה מאד לראות זאת.
ה. בתבלינים מיובשים טריים בד"כ אין חרקים, אלא א"כ הושהה בארונות או מחסנים.
ו. באופן עקרוני אפשר לוותר, אבל אז זה מאד קשה בבדיקה, כיוון שהחרקים קטנים מאד ומסתתרים, אפילו לאחר שטיפה קשה למצוא ולהוריד אותם. בכל אופן זו שאלה של זמן.
ז. בכרובית וברוקולי לא עוזרת הסתכלות, צריך לדעת לבדוק אותם. החרקים מסתתרים בקצה העלה ומוסתרים היטב. גם בישול לא מועיל בהם, אלו שהתירו בעבר ובישל היינו במיעוט המצוי אבל כרובית וברוקולי זה כמעט ודאי נגוע, ועל כן אין מועיל כאן בישול, ובייחוד שמציאותית יודעים שהבישול לא מפרק את החרק.

הרב יהודה הלוי עמיחי