הכנת יין עם תולעים בענבים

השאלה:

1. הכנו יין מענבים בחצר ביתינו, כמו כל גפן יש המון תולעים, חותני שהכין את היין אומר שתולעים נשארים בקרקעית וגם ביקב יש תולעים אין שום אפשרות לבדוק אשכול אשכול. מה הדין? מדובר על כמות של לפחות 220 ליטר יין.
2. יש בביתינו עוזרת גוייה כרגע החבית בחצר מה נחשב לפקק אטום וסגור?
3. הפרשתי תרומות ומעשרות רק שהגעתי כבר חלק היה מרוסק וחלק לא לקחתי אשכולות ענבים כנגד הענבים והיין. זה נחשב לתרומות ומעשרות או צריך נוזל בניפרד ופרי בניפרד?
4. לא הכנסנו את הענבים הביתה הכל נשאר בחצר ובחצר. (בתוך הפרגולה) הכנו את היין אולי בכלל עוד לא חוייבנו בתרומות ומעשרות?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

1. צריך לסנן היטב את היין לפני השימוש ברשת צפופה מאד, ואם נשארו חלקי חרקים הם בטלים ביין. טעם של חרק לא אוסר.
2. פקק אטום הוא שיהא סגור באופן כזה שאי אפשר לפתוח בלא שירגישו שמישהו פתחו.
3. באופן עקרוני ההפרשה צריכה להעשות לאחר גמר היין, דהיינו לאחר שליית הקליפות והגרעינים של הגפן מהיין, והפרשת יין על יין. בהפרשת ענבים על יין אין התרומה תרומה. לא הבנתי בדיוק כיצד הפרשת אבל כתבתי את הכלל.
4. גמר מלאכה זו של עשיית יין מחייב אפילו שאיננו בבית כעת.

בברכת התורה והארץ,
הרב יהודה הלוי עמיחי