תולעים בתות שדה

השאלה:

הרב נשאל לגבי תותים בתות שדה על ידי אדם המתמצא לדבריו בענייני תולעים, אשר ערך מספר בדיקות ולא הצליח למצוא תולעים בתות שבדק.
שאלתי היא, האם בדיקה שאדם מהשורה עושה בצורה סבירה אינה מספקת? אני מניח שאם ניקח פרי כלשהו ונשים אותו תחת מיקרוסקופ ייתכן ונגלה תולעים שלא ידענו עליהן. היכן עובר הגבול של החיוב לבדוק פרי או ירק.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

אם רואים את החרק רק על ידי זכוכית מגדלת אין זה חרק האסור הלכתית. אולם אם אפשר לראות את החרק בעין רגילה כשהוא הולך אלא שהאדם הרגיל לא רואה אותו מכיוון שהחרק מת או שלא יוצא ממקומו הרי זה אסור. ובכך קיבל הגרש"ז אויערבאך זצ"ל את דברי החזו"א לעניין הכנימה. ועל כן אם אתה לא רואה בגלל חסרון ידיעה, שכאשר הם הולכים ממקום למקום אתה רואה אותם, הרי זה אסור. אולם אם לא תראה את רחישתם רק על ידי זכוכית מגדלת בודאי שאין הבריה אסורה.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי