בעיות כשרות במטבח

השאלה:

בס"ד
אירעו במטבח שלנו מספר תקלות ונשמח לקבל הדרכה בנושא:
ראשית, יש לנו שני כיורים- בשרי וחלבי שצמודים אחד לשני, כלומר מפרידה ביניהם רק פיסת שיש קטנה. קרה לנו הרבה פעמים ששפכנו שאריות של מאכל רותח לתוך כיור אחד, ונתזו טיפות ממנו לכיוון הכיור השני, אך לא ראינו אם זה ממש התיז על אחד הכלים או הכיור עצמו (יכול להיות שזה כן התיז)

בנוסף פעמים רבות קורה אותו דבר עם נוזל קר. עד עכשיו לא יחסנו לזה חשיבות והמשכנו להשתמש בכיורים כרגיל. האם הכלים או הכיור נאסרו?

(במצב כזה נצטרך להכשיר כמעט את כל המטבח כי אנחנו לא יודעים מה נאסר ומה לא, אם בכלל). האם חובה להתקין שם משהו כדי שלא יינתזו טיפות מכיור אחד למשנהו?
קרה מספר פעמים שהשתמשנו בטעות בכלים מהמין ההפוך לאוכל קר (מאכל בשרי קר בכלים חלביים ומאכל חלבי קר בכלים בשריים) , בכלים שאינם בני יומם האם הכלים נאסרו?
קראנו שהרב כתב שיש להגעיל סירים לפני השימוש מחשש לשימוש של היצרן בשומן אסור. עד היום השתמשנו בכל הסירים לאחר טבילה בלבד. השתמשנו בסירים לשימוש נרחב של בישול וכדומה, וגם למשל חיתוך בצל בתוך הסיר או על המכסה. האם איזשהו כלי שבו השתמשנו לבישול בסירים (למשל כף בישול, סכין) נאסר?

כמו כן האם יש אפשרות להגעיל את הסירים בבית (בציוד ביתי) כדי שנוכל להשתמש בהם?
תבשיל רותח בשרי שנשפך מהסיר ומעט ממנו נשפך על דופן התנור החלבי ולא ניקינו את הכתם. סביר להניח שעברו 24 שעות או יותר, והשתמשנו בתנור לאפיית מאכל חלבי (בזמן האפיה הדופן מתחממת מאוד). האם התנור או התבנית נאסרו?

יש לנו מעין כלי לאחסון מלפפונים חמוצים עם מי השימור. כדי להוציא מלפפונים השתמשנו במזלגות משני המינים (חלבי ובשרי). האם כך ראוי לנהוג? ובדיעבד האם הכלי או המזלגות נאסרו?
אפינו עוגיות במילוי שוקולד (חלביות). אחד מבני הבית רצה לאכול מהן אך מרוב שהעוגיה היתה חמה היא נשמטה לו מהידיים לתוך הכיור הבשרי והשוקולד הנוזלי והחם שבתוכה נשפך. מן הסתם ניקינו לפני שהכנסנו לשם כלים בשריים שוב, אך לא הכשרנו את הכיור (זה קרה לפני הרבה זמן). האם נהגנו נכון? האם בדיעבד הכלים או הכיור נאסרו?
תודה.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

לגבי הכיור והשימוש בו לאחר שנתזו טיפות חמות על כלים אחרים ועל גוף הכיור. בדיעבד אי"צ להגעיל או לערות רותחים על הכיור. במידה וזה קורה הרבה מן הראוי להדביק חתיכת שיש בין שני הכיורים ולערות אוכל מגובה נמוך שלא יותז לצד השני. אם זה קורה מעתה והלאה מן הראוי לערות על הכיור/כלי מים רותחים.
כלים קרים אינם נאסרים אא"כ השתמשתם במאכל חריף מאד מהסוג השני (חלבי/ בשרי)
אם כבר בשלתם בסירים חדשים ולא חרכתם את השומן להברקה המרוח על הכלים, מה שהיה היה והכלים לא נאסרו.