הלכות מקרוגל

השאלה:

שלום הרב.
ברשות הרב - מספר שאלות:
ברשותי מיקרוגל שאנו מחממים בו מאכלים בשריים, חלביים ופרווה.

א. האם צריך לכסות כל מאכל שמחממים במיקרוגל כזה (כולל מאכלי פרווה, כמו לחם)?
ב. מאכלים שצריך לכסותם - כמה כיסויים צריך עפ"י ההלכה? (יש פה דיני לכתחילה ובדיעבד?האם יש מחלוקת בים הפוסקים בשאלה זו?)
ג. כשצריך כיסוי - האם חובה שהוא יהיה הרמטי? למשל - צלחת על צלחת מסוג אחר, שהסגירה לא מושלמת ויש קצת רווחים מסביב - זה בסדר? או כיסוי למיקרוגל שלא יושב בהרמטיות על צלחת המיקרוגל אלא קצת מתנדנד - זה בסדר? (האם יש מחלוקת בין הפוסקים בשאלה זו?)
ד. ברשותי יש כיסויים מיוחדים למיקרוגל גדולים כאלה מפלסטיק (שקונים בחנויות), אחד בשרי ואחד חלבי. בצדו העליון של הכיסוי יש גלגל כזה המאפשר - ע"י סיבובו - מצב בו יש שלושה חורים פתוחים (נועד מן הסתם ליציאת אדים) ומצב בו החורים סגורים. כשאני מכסה מאכל בכיסוי זה - האם עדיף שהחורים מלמעלה יהיו סגורים או פתוחים?
ה. מה דינה של צלחת המיקרוגל? (יוצא שנשפכים שם גם נוזלים בשריים וגם נוזלים חלביים) האם מאכל שנגע בה הינו טרף וצריך לזורקו לזבל? (כדין מאכל שנפל על הכיריים)
ו. האם מותר לחמם מאכל פרווה ישירות על צלחת המיקרוגל (לחמניה למשל) או שבכל מקרה צריך צלחת שתחצוץ ביניהם ז. במידה וצריך שני כיסויים - ואני חיממתי עד היום עם כיסוי אחד בלבד - האם אני צריך להכשיר את המיקרוגל? ואם כן - צריך להגעיל את צלחת הזכוכית של המיקרוגל?
ח. (במידה ואכן צריך 2 כיסויים - ) אם הוריי מקפידים לכסות רק מאכלים בשריים וחלביים, כשמאכלי פרווה הם אינם מכסים בעת חימומם - האם אסור לי בשום מצב לאכול ממאכלים שחוממו במיקרוגל שלהם? (לי יש בית משלי)
ט. אם יש בפקולטה שלי מיקרוגל טרף (חילונים גם משתמשים בו) - האם מותר לי לחמם בו מאכלים כשהם מכוסים בשני כיסויים? אם לא - יש דרך אחרת בה אוכל לחמם מאכלים במיקרוגל כזה? תודה רבה!!

התשובה

הרב יעקב אריאל |

מיקרוגל אומנם שונה מתנור אך בגלל האדים העולים שנדבקים
לקירותיו כל חימום נותן טעם של ריחא במאכל המתחמם.
א. צריך לכסות כל אוכל המחומם שהאדים לא יצוא ממנו לחלל.
ב. כנ"ל.
ג. כנ"ל.
ד. סגורים.
ה. היא בחזקת טרף וכל מאכל שנפל עליה הוא בחזקת טרף. לכן
אין להניח עליה שום מאכל אלא בכלי כי כל עוד אין עליה רוטב היא
אינה אוסרת את הכלי שעליה. וכן הדין במאכל שנפל על המגש מתחת
לכיריים.
ו. מותר עטוף כנ"ל
ז. צריך להכשיר את המיקרוגל ע"י כלי עם מים, הצלחת היא בחזקת
טרף וניתן להגעילה ברותחים.
ח. תקפיד לאכול אצל הוריך לאחר חימום בכיסוי .
ט. כנ"ל.