אוכל לא כשר מטמטם את הלב

השאלה:

שלום כבוד הרב,
אני רוצה להבהיר שאני לא מאלה שיורדים על כשרות הרבנות לפני השאלה.
השאלה: יש לא מעט טוענים (חרדים) שמי שאוכל במסעדה עם כשרות רבנות יש יותר סיכוי שאכל לא מרצונו אוכל לא כשר (בגלל העדר משגיח רוב הזמן או משגיח שבא בתיאום מראש) ולכן למרות חזקת הכשרות בגלל התעודה יתכן ואכל לא כשר שמטמטם את הלב/נפש. וזה הסיבה למה צריך לאכול רק במסעדות עם כשרות בית יוסף/מחפוד וכו
1. האם חזקת הכשרות (רבנות) כל כך חזקה שאין חשש לעבור על אסורי אכילה (אני ילך לקיצון ונגיד שהאכילו חזיר אבל סומכים על חזקת הכשרות) ?
2. האם מי שאכל במסעדה עם תעודה כשרות רבנות (חזקת כשרות) צריך לחשוש לטמטום הלב/נפש בגלל סיכוי של אכילה לא כשרה?
3. סיכום- האם אפשר להגיד שמי שאוכל במסעדה אם תעודה רבנות נקי מכל וכל?

תודה מראש.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

לצערי חלק מטענותיך הן שמועות לא מבוססות הרבנות קובעת בכל מקום את שעות ההשגחה לפי צרכיו. בדוכן פלפל די בשעה ביום, במסעדה חלבית די בכמה שעות, במסעדה בשרית יש צורך בזמן רב יותר. בכל אלו המשגיח לא בא בשעה קבועה. במסעדה גדולה שמבשלים בה גם בשר וגם חלב יש צורך במשגיח צמוד
ובמלון גדול שני משגיחים כל יום אם יש מי שדורש משגיח צמוד גם במקום שאין צורך המקום לא כשר יותר.
באופן מעשי עליך לברר בכל מקום ומקום מי נותן את הכשרות ואיך הוא מנהל את מערכת הכשרות שהוא מופקד עליה, האם כל החששות שאתה מעלה שייכים. אגב הוא הדין בכל מקום ומקום בכל בד"צ ובד"צ שנותן כשרות