הפרשת תרומות ומעשרות בשוק

השאלה:

אני נשוי טרי ומתגורר בפ"ת ליד השוק. מבדיקה שלי אף דוכן בשוק אינו מחזיק בתעודה על הפרשת תרומות ומעשרות. שאלתי מס’ אנשים שונים בעניין ההפרשה בבית אך עוד לא קיבלתי תשובה מספקת וברורה, לכן אשמח לקבל תשובה והדרכה מדוייקת וברורה איך ומה צריך לעשות עם הירקות? מה הנוסח? מה עניין המטבע? נושא זה חשוב לי מאד כי הוא יומיומי.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

מצער לשמוע שאין תעודות כשרות בחנויות בשוק, אולם צריך לברר את הנושא מול המועצה דתית פתח תקוה שלהם כנראה יש את התשובות היותר טובות לשאלה זו (עצתי היא שלא תסתמך על אנשים שונים, אלא תפנה למקור שהם מטפלים בנושא).

אם אין תעודות כשרות בחנויות הנ"ל, יש לדאוג לשני דברים: א. ערלה, שהיא מדאורייתא בזמן הזה (לרוב הפוסקים).
ב. תרומות ומעשרות, שהם מדרבנן בזמן הזה, אבל יש להקפיד עליהם ואפילו על ספקות.

לגבי ערלה אין לקנות פירות אלא במקומות מפוקחים. לכן, ברשתות הגדולות שבהם יש פקוח ערלה מטעם הרבנויות המצב הרבה יותר טוב מאשר בחנויות בשווקים, שם הפקוח קשה יותר. כמו כן מכיוון שקשה למגדלים לשווק את הערלה לצבא או לשוק הרגיל המפוקח, החנויות הצדדיות ובעלי הדוכנים הם המקום המועדף לשווק את התוצרת דרכם.

העולה מדברינו, שאין לקנות בחנות שאין עליה פקוח לעניין ערלה. על פי פסיקת הגר"מ אליהו זצ"ל אין משמעות לאחוזי הערלה בפירות הנמצאים בשוק, יש לקנות רק במקומות מפוקחים.

מכיוון שבערלה כל פרי שיש בו פחות מ 0.5% (אחת ממאתיים) אפשר להסתמך על ביטול על כן יש מיני פירות שאפשר לקנות בשוק גם ללא פיקוח, ואפרטם: אגס, אבוקדו, קיווי, תפוח עץ, אשכולית, לימון, פומלה, תפוז שמוטי, וולנסיה.

אם אין חשש ערלה (במינים שהוזכרו לעיל) אפשר לקנות את הפירות בשוק ולהפריש בבית. מכיוון שדיני הפרשת תרומות ומעשרות מורכבים אציע לך לרכוש תקליטור "תרומות ומעשרות" (בטל. 08-6847325) שם מבוארים כל הלכות תרומות ומעשרות וכיצד מבצעים בפועל. השנה (תשע"ב) היא שנה רביעית שבה נוהג מעשר שני, אבל עדיין יש פירות (הדרים, תפוחים וכו') שהם שייכים למעשר עני. בכל אופן כיוון שזו הפרשה מספק אין לברך.
לגבי המטבע של מעשר שני אפשר להרשם כמנוי בבית האוצר שליד מכון התורה והארץ, שהם יבצעו בעבורך את הטיפול במטבע וחילולו כל יום, כך שלא תצטרך להתעסק עם מטבע וכן יעשו בעבורך נתינה של מעשר עני (לפירות וירקות שעוד חייבים בתקופה זו). כל מי שנרשם בבית האוצר מקבל נוסח מסודר ומובן להפרשת תרומות ומעשרות, כך שהאמירה מובנת וידידותית.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי