כשרות בשר הגדל במעבדה

השאלה:

הרב שלום!

אני סטודנטית להוראת המדעים במכללת חמדת הדרום ואחד הקורסים שאני לומדת נקרא "הלכה ומדע". בסיום הקורס עלי להגיש עבודה בתחום המעניין אותי בנושא מדע והלכה. לאחר קריאת מחקרים מדעיים מהשנים האחרונות מצאתי עניין בתחום של גידול בשר במבחנה, (שמצד אחד זה בשר לכל דבר וצד שני זה לא בדיוק בשר ואפילו צמחונים יכולים לאכול ממנו). נושא זה ע"פ מה שקראתי תופס תאוצה בשנים האחרונות, וכן מדברים על כך שבעתיד תהיה זו הדרך הבריאה והזולה ביותר לייצור בשר/עוף.

בעקבות הנושא יש לי מספר שאלות שאשמח אם תוכל לענות עליהן:
א. מה בנוגע לכשרותו ולשחיטה שלא קיימת בו?
ב. האם ניתן לאכול בשר מתורבת שהתא הראשוני שלו אינו כשר? (לא נשחט כראוי או שהבהמה טמאה)
ג. האם צריך לחכות בין אכילתו לבין אכילת מוצר חלבי?
ד. שאיפת המדע היא שבעתיד כל המשקים יתבטלו ובשר וחלב ייוצרו במעבדות בלבד, יתכן כי עניין הבשר/חלב יהיה לא רלוונטי יותר?

מהם המקורות ההלכתיים במידה והבשר נאסר לאכילה? מצרפת קישור http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3536924,00.html

תודה רבה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'.

כדאי לקדם את הנושא.

מבחינה הלכתית כל דבר שאין בו רוח חיים איננו שייך בשחיטה, כך שבשר מבחנה לא שייך בו שחיטה, כיוון שאין כאן בהמה חיה.
אולם מאידך, אם התאים הראשונים יהיו בשר טמא יתכן שהכל יאסר כדין היוצא מהטמא טמא או כדין מעמיד ונותן טעם שאיננו בטל אפילו באלף. אלא שיצטרכו לדעת כיצד פעולה זו נעשית, האם התא איבד את עצמו ומעלתו וכעת הוא פנים חדשות, וזה תלוי במציאות שאפשר לענות עליה רק כשיודעים את פרטי המקרה.

בהצלחה במחקר החדש, צריך לקדם את העולם בדברים חדשים ומעניינים, ובלבד שיהיה בריא יותר.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי