כשרות עופות

השאלה:

בענין כשרות עופות כדלהלן: ועד כשרות א' נותן הכשר על עופות
בתקן מהדרין, ואילו ועד כשרות ב' נותן גם הוא הכשר על עופות,
אבל שם מקפידים על חומרות מסויימות שאין מקפידים עליהן
בועד-כשרות א', כגון פתיחת צומת הגידין של כל עוף (לעומת
מישוש או ראייה הנעשים בועד כשרות א'), חיתוך הכנפיים, חיתוך
הגרון, פתיחת גב, קצב שחיטה נמוך יותר וכו'.
עד איזה סכום ראוי להוסיף (ולהשקיע ...) על מנת לרכוש את
העופות בהשגחת ועד כשרות ב'?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

בעיקרון על הידור מצוה צריך להוסיף שליש. אם כי מצינו זאת רק על
קיום מצות עשה ולא על הימנעות מאיסור לא תעשה. השאלה היא רק
האם באמת יש בכל הפרטים שהזכרת הידור מצוה? למשל, האם
פתיחת צומת הגידין מהודרת יותר ממישוש חיצוני? צריך לבדוק כמה
טרפות נמצאות בפתיחה יותר מאשר במישוש. וכן, האם פתיחת גב אכן
מהודרת יותר ממליחה של עוף סגור? והאם קצב שחיטה אטי יותר אכן
מהודר יותר? הרי אפשר להוריד גם את קצב השחיטה של המהדרין,
אפשר לדרוש הפסקה ארוכה עוד יותר בין שחיטה לשחיטה, האם הכל
באמת מהודר יותר? וכן יש להביא בחשבון שאם המהדר יוציא הוצאות
על עופות מהודרים יותר, הדבר יאלץ אותו להפחית משעות התורה
שלו ושל ילדיו, למשל, או מצוות אחרות, האם הוא חייב להדר בעופות
על חשבון מצוות אחרות?
לכן נלענ"ד שאין צורך להדר יותר מאשר ההידורים הקיימים בכשרויות
המהודרות.

 

 

toraland whatsapp