לחם בחו"ל

השאלה:

שלום רב, איזה לחם/לחמניות/בגט אפשר לאכול בחו"ל (בעיקר באירופה)? מה לגבי לחם על בסיס מים? מה בעניין לחם לצמחונים? לציין - כל הנ"ל כאשר אין במקום מאפיה יהודית או מקום לרכוש בו לחם בידיעה שהוא כשר. תודה, עמיעד

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | כ"ה תמוז תשע"ה 9:58

איני יודע מהו לחם על בסיס מים.

מי שמקל בפת נוכרים (מאפיה ולא אפיה פרטית) יכול לקנות לחם מהנמכר לנכרים בחו"ל מי שמחמיר צריך לדאוג לפת שנאפתה ע"י ישראל.

לגבי לחם לצמחונים איני יודע למה כוונתך, אם הוא נאפה מחמשת מיני דגן דינו כתשובה לעיל. אם הוא נאפה מקטניות (כגון לחולי צליאק) דינו כבשולי נכרים ולספרדים צריך שיבשל/יאפה ישראל, לאשכנזים די בהדלקת האש ע"י ישראל, וכמדומני שבחו"ל שניהם אינם מצויים. תנסה להעזר בבית חב"ד באזור כדי לברר היכן תוכל לקנות לחם שמותר לך לאכול.