פיקוח על מצוות התלויות בארץ ליצוא

השאלה:

האם יש פיקוח על תרומות ומעשרות (ושאר מצוות התלויות בארץ) על פירות וירקות היוצאות לחו"ל?
שמעתי שבקהילה בצרפת, הרב אומר לברך ולהפריש ממיץ פירות מסוים (המיוצר שם), מכיוון שהפירות הם מהארץ. באותו מקום אומרים שאסור לקנות פירות וירקות משנת שמיטה, גם לאוכלי היתר מכירה, כיוון שאין שום פיקוח של הרבנות הישראלית על ייצוא פירות וירקות מהארץ.

האם יש פיקוח בכל הנושאים האלו על ייצוא מוצרים אלה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

אין פיקוח על הייצוא. יש בתי אריזה מפוקחים שבהם מפרישים הכל וגם על הייצוא, אמנם לפעמים עושים תנאי שאם יחסר לא תחול ההפרשה על הפירות המיוצאים. אבל באופן כללי, בבתי האריזה יש הפרשה על הכל.

על כן אינני יודע מי הרב שלקח על עצמו אחריות להגיד שהוא יודע שלא מעושר בודאי (אלא א"כ יש הסדר מיוחד שלא יפרישו, והדבר נתברר בצורה ודאית). אמנם אם אין תעודת הכשר על כך שהפירות הופרשו כדין, כדאי שיפרישו מהפירות תרומות ומעשרות בלא ברכה.

יש להוסיף שאם חוששים שהפירות לא מעושרים כדאי לחוש שמא הפירות הם ערלה, ובכך חומרתם גדולה יותר. ועל כן לכאורה מה שאתה מספר לא מובן, אלא א"כ בדקו שאין הפירות ערלה אבל ביקשו במיוחד שלא יעשרו את הפירות בארץ.

לגבי התפוזים, כעת אין בהם שאלות של ערלה. על כן לא כדאי להתייחס לנושא.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי