רמת הכשרות בשחיטת עופות

השאלה:

לכבוד הרב,
ראיתי תשובה של רב מומחה כשרות באתר מורשת שעולה מדבריו שיש חיוב מעיקר הדין לאכול עופות רק בהכשרי הבדצים הטובים שמקפידים על קצב שחיטה נמוך ועל פתיחת השוק ועולה מדבריו שגם אדם שמקפיד לאכול רק כשרות רגילה אינו יכול לסמוך על עופות בהכשר מהדרין של הרבנויות השונות. וכן ראיתי בשם הרב זריצקי מבני ברק, שאומר שיש חיוב לעשות בדיקה בעופות ברמה של הבדצים ובשר בהכשר אחר פשוט לא כשר.

אותו רב מוכיח את דבריו מהמציאות בשטח שעוברים על פניו של בודק 40 עופות בדקה ולא ניתן אפילו למשש את העוף בקצב כזה.

אלה דברי הרב:
לצערי ויש עוד שותפים לכך בשנים האחרונות עלתה רמת הטריפות שמתגלה בבדיקות של צוות השחיטה ובודקי הריאות ןהגידים בעופות לאחוזים גבוהים ביותר עובר את ה20 אחוז דבר שלא היה בשנים קודמות. בבד"ץ למינהם בודקים אחד אחד על ידי חיתוך מיוחד ליד הגיד ומשיכתו וכן הוצאת הריאות ובדיקתם על ידי משגיחים מיוחדים לכך קצב השחיטה איטי במיוחד ועוד.
ברבנויות השונות אע"פ שהם כותבים למהדרין קצב השחיטה מהיר מאד כמעט כפול בין 15 ל20 עופות בדקה אם נכפיל 15 עופות כפול 9 שוחטים כמו לשל באחד מהמשחטות המפורסמות בארץ אנו מגיעים למהירות פס שחיטה של 135 עופות והם מתחלקים לשני פסים האחד 35 עופות לדקה ובודק אחד, והשני 100 עופות לדקה ושני בודקים הם כמובן לא מספיקים לעשות חתך ולמשוך את הגידים אפילו לא במישוש חיצוני של כל עוף. בקושי מספיקים לראות אותו מדובר על פס רץ במהירות של פחות משניה לעוף וזאת כאשר ידוע לכולם שאם יבדקו יגלו שיעור גבוהה של
טריפות והם כותבים על זה מהדרין אתמהה... לכן יש לקנות רק עם כשרות בד"ץ כזה או אחר וזה נכון גם לאילו שלא מהדרין במיוחד אלא מסתפקים בכשר בלבד. עד כאן.

השאלה שלי לכבוד הרב - האם דבריו של אותו רב מוסכמים על הפוסקים? האם יש פוסקים שמכירים את המציאות כיום ומתירים את העופות בהכשרי מהדרין של רבנות?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

איני יודע מה הם מקורותיך,
אפשר להחמיר ולשחוט גם 5 עופות בדקה האם זו חומרה נחוצה?
לבודק צומת גידין די בשניה אחת! כדי למשש את העוף ולהורידו מפס היצור
אם אינך סומך על כשרות של אחרים תלמד הל' שחיטה ובדיקה ומליחה ותכין לעצמך את מאכליך.
בסדר החיים בימינו אנו סומכים כמעט בכל מקורות מזונינו על עד אחד באיסורין. ואם העד מעיד שהמזון כשר אנו אוכלים. ומי שאינו סומך שיעשה כנ"ל.