שימוש במדיח כלים לחלב ולבשר

השאלה:

 האם מותר להדיח כלי חלב וכלי בשר באותו מדיח כלים?

התשובה

הרב ישראל רוזן | שבט תשע"ד

הדחת כלי בשר ובכלי חלב בו-זמנית באותו מדיח – אסורה (לכתחילה) בלא ספק, מפני שאריות המזון הדבוקות בכלים. גם הדחת כלי בשר וחלב בזה אחר זה באותו מדיח אינה רצויה. לכתחילה לדעתי יש להחזיק שני מדיחים, חלבי ובשרי, כפי שהורגלנו בשני כיורים ושני משטחי-שיש נפרדים (וכך אני עושה בביתי). עיקר הבעיה נובעת משיירי האוכל הנותנים טעם הנותרים לעתים במדיח לאחר הפעולה. לדעתי לא בטוח שהשיירים נפגמו בהדחה, ובשעת התמעטות המים אין גם שישים כנגדם. ראו גם מאמרי בנידון בתחומין יא, 'הדחת כלי בשר וחלב באותה מכונה'.

מכיוון שקשה לציבור להחזיק במטבח שני מדיחי כלים (בעיקר בגלל המקום) - אני מציע לשטוף את שיירי המזון הגסים מן הכלים תחת הברז לפני הכנסתם למדיח. זאת כדי להבטיח שכל הלכלוך הנותר על הכלים יתמוסס ויישטף במהלך ההדחה, ולא יצטבר בקרקעית המדיח. אם בצעו שטיפה רצינית כזו ניתן יהיה לסמוך על הדעות המקלות, ולהשתמש באותו מדיח לכלי חלב ובשר בזה אחר זה, ולהחשיב את הקשר בין הסוגים כנ"ט בר נ"ט של היתר.