שימוש בתכנה פרוצה

השאלה:

לכבוד הרב שלום
אשתי לומדת אנימציה ויש לנו כמה שאלות בנוגע לתוכנות שבהם היא
עובדת.
האם יש היתר להשתמש בתוכנה פרוצה? דהיינו יש גרסת נסיון שהחברה נותנת באינטרנט לזמן מסוים בחינם ואח"כ זה מתבטל ואנשים לוקחים את ההורדה הזאת ופורצים אותה כך שיוכלו להשתמש בה בלי הגבלה, וזה עובר בין אנשים (אמרו לנו שאפשר להוריד כל חודש מחדש בחינם אלא שזה טרטור)
והאם אפשר להשתמש בפרוץ לזמן מסוים עד שיהיה לנו כסף (זה תוכנות של אלפי שקלים ואנו אברכים, דהיינו שנחכה עד שאשתי תתחיל לעבוד בזה) ואז שנוכל נקנה.
ועוד נתון רוב המשתמשים הפרטיים לא קונים תוכנה חוקית אלא משתמשים בפרוץ, האם זה משנה?
ושאלה אחרונה יש אפשרות לקנות חבילת תוכנות לשימוש פרטי בסכום מסויים ואמר לנו המשווק שמצד ההגינות שאסור להשתמש בזה למטרות מסחריות, ואם רוצים להשתמש למטרות עסקיות צריך לשלם עוד כסף לחברה ואז מקבלים רישיון. לא צריך לשלם לחברה בהתחלה כדי להשתמש שימוש מסחרי אלא אפשר גם שנה אחרי שאני משתמש שימוש פרטי לשלם כסף לחברה ולקבל רישיון לשימוש מסחרי, האם הם יכולים לעשות זאת מבחינה הלכתית הרי התוכנה כבר שלי ולא מחתימים בכלום בהתחלה, רק מה שיש זה שכשמתקינים את התוכנה במחשב אז חלק משלבי ההתקנה זה להגיד שאני מסכים לתנאי החברה אבל זה כבר אחרי שהתוכנה אצלי בבית אבל א"א להתקין בלי לסמן שמסכימים לתנאים ומסתבר שזה אחד התנאים, אז מה הדין האם צריך מדיני תורה לשלם שוב? (מסתבר שבכל מקרה נשלם כדי שלא יהיה חילול ה שיגידו שגונבים, אבל אנו רוצים לדעת מהו דין התורה בזה)
תודה רבה לרב וסליחה על האריכות.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

נראה שבכל מקרה אין להשתמש בגניבה. ולכן עדיף לשלם עתה על
שימוש פרטי וכשתיכנס לעסק מסחרי את יתרת התשלום.