קריאת שם נדב והנחה על ברכי הסנדק

השאלה: שלום הרב, בעתיד הקרוב, אשתי צפויה ללדת בן בכור. אחד השמות שחשבנו לקרוא לו הוא ׳נדב׳ מכיוון שאנחנו אוהבים את משמעות השם וכן כי יש לו קישור לשמו השני - ׳אהרן׳ על שם הסבא שלי. עם זאת, קראנו, שבנו הבכור של אהרן הכהן, הומת באש ע״י אלוהים לאחר שהשתמש באש זרה. רצינו לדעת האם נכון לקרוא לילד בשם זה לאחר מה שקרה לבניו של אהרן הכהן, נדב ואביהוא? בנוגע לעניין הסנדקות, מדובר בילד ראשון ונכד ראשון לשני הצדדים. שני הסבים לא מילו תפקיד סנדק מעולם. מצד אחד אנחנו מבינים שלפי המסורת נהוג שאביו של האבא משמש כסנדק לבן בכור אך מצד שני לאבא של האמא אין כלל בנים ומעולם לא הגיע למעמד של ברית כאבא. מה לדעתך עלינו לעשות? האם ניתן שסבא אחד ישמש סנדק וסבא שני ימסור לו את הילד או שרק האבא צריך למסור את הילד לסנדק? נשמח לתשובתך בהקדם. תודה רבה ובשורות טובות

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | א' אייר תשע"ט 13:11

ב"ה

שלום וברכה וכל טוב

ראשית ברכותינו שבעזרת ה' תהיה לאשתך שתחי' לידה קלה בשעה טובה ומוצלחת בבריאות ובשמחה.

בנוגע לעצם השאלות:

האם יש בעיה לקרוא לתינוק את השם נדב?

תשובה: אכן מקובל שלא לקרוא על שם אנשים רשעים, אך נדב ואביהוא אף שהם לא נהגו כראוי והקריבו אש שלא כפי שנצטוו, אך עדיין אי אפשר לומר שהם ח"ו בכלל רשעים, שהרי נאמר עליהם הפסוק: "בקרוביי אקדש".

מעבר לכל האמור, כאסמכתא לדברים, כנראה שמסיבה זו אצל יוצאי תימן מקובל לקרוא למשפחות בשם "נדב". וידוע שהמושג "שם משפחה" הוא דבר חדש באופן יחסי, אז כנראה ששם זה היה מקובל אצלם גם כשם פרטי, וכך הוא נהפך לשם משפחה. שהרי מדובר בשם וותיק. וכפי הנראה קשה להבין שקהילה מפוארת כזו לא היו קוראים שם שאינו ראוי, ומסיבה זו כנראה שם זה התקבל בעם ישראל כשם נפוץ אצל יראי אלוקים.

לגבי הנחה על ברכי הסנדק, אין חובה שדווקא אבי הבן יניח את התינוק על ברכי הסנדק, ולכן אתם יכולים לכבד בזה את הסבא השני.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב