דיבורי חולין וקלות ראש בבית מדרש

השאלה:

בס"ד

שלום כבוד הרב!

אני לומד בישיבת הסדר. אני נתקל במקרים רבים בהם אני לא בטוח האם מותר לי לדבר דברים מסויימים בבית מדרש או שמא עליי לצאת.

א. מה הגדר ההלכתי בדיבורי חולין בבית מדרש? האם זמן היציאה מהבית מדרש והביטול תורה שזה יגרום מהווים שיקול בעניין? לדוג, אם נערך בישיבתנו קורס מד"א ורוצים להודיע לחברה על זמני הקורס - האם מותר לעבור בין החברותות ולהודיע?

או לדוג, אם מסדרים את חלוקת החדרים לזמן הבא, ומישהו בא ושואל על כך בבית מדרש - האם צריך לבקש ממנו לצאת איתי ולדבר בחוץ?

ב. כנ"ל לגבי קלות ראש - האם ישנה בעיה "לתבל" את הלימוד במעט "בדיחות" (כשלא מדובר בהפרעה משמעותית ללימוד אלא במשהו שתורם ללימוד בשמחה.

אשמח אם הרב יוכל לכתוב מקורות.

תודה רבה!

התשובה

הרב יעקב אריאל |

דבורי חולין עוסקים בחול על כל המשמעות. וכש"כ קלות ראש.