עסקים

השאלה: שלוב רב,

אנחנו חברת סטארט-אפ קטנה והסיפור הוא כזה.
מנהל שלי ביקש שאני אזמין מחשב עבור תוכניתן חדש.
הוא רצה לרכוש מחשב נייד, אבל אני שיכנעתי אותו לקנות מחשב רגיל, עם מסך גדול ונוח יותר לעבודה.
כאן חשוב לציין שאז חשבנו שהתוכניתן יעבוד משרה מלאה במשרד שלנו.
הזמנתי מחשב בחברה, בה מרכיבים מחשבים מחלקים שהלקוח בוחר בעצמו (כך אפשר להרכיב מחשב איכותי יותר מאשר כשקונים מחשב מוכן).
עם הזמן התברר שהתוכניתן סיכם עם המנהל שרוב הזמן הוא יעבוד מהמשרד שלו (הוא עצמאי). באותו הזמן התקשרו מהחברה והודיע שהמחשב מוכן אפשר לקחת אותו.
אתמול המנהל אמר לי שהוא דיבר עם התוכניתן ושאל אותו האם אין לו התנגדות שנקנה לו מחשב נייד (כי אחרי שהתוכניתן יסיים את העבודה שלו המנהל רוצה לתת את המחשב הזה לאיש מכירות).
אחרי שהתוכניתן הסכים המנהל ביקש ממני לבטל את העיסקה.
בחנות סירבו לבטל את העסקה בטענה שהמחשב הורכב במיוחד בשבילינו, מהחלקים שאנחנו בחרנו ואין להם מה לעשות עם המחשה הזה, הם פתחו את האריזות, הרכיבו את המחשב והם לא יכולים לפרק אותו ולשלוח את החלקים בחזרה לספקים.
השאלה שלי האם אני אשם ואם כן, מה עליי לעשות?
היה לי את הצ´ק החתום ע"י המנהל לרכישת המחשב, האם הייתי צריך בכל זאת לנסוע ולהביא את המחשב?
אני מרגיש אשם גם כלפי המנהל ששיכנעתי אותו להזמין מחשב רגיל ולא נייד, (אבל אז חשבנו שהתוכניתן יעבוד במשרה מלאה במשרד שלנו, ומחשב נייח בדרך כלל חזק יותר ונוח ביותר בגלל המסך הגדול).
ומצד שני אני גם מרגיש אשם גם כלפי החברה שבה הזמנו את המחשב, כי יכלתי לנסוע ולהביא את המחשב, ובמקום זה אמרתי למנהל שאם הוא רוצה לבטל את העיסקה, מצידי אין בעיה.

מאוד אשמח אם תוכלו לייעץ לי מה לעשות בסיטואציה הזאת.

בכבוד רב,
אילן.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/19/2013 2:52:41 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

השאלה סבוכה ובייחוד בדיני חו"מ צריכים לשמוע את כל הצדדים, וכאן מופיע רק צד אחד (משלושת הצדדים: מנהל החברה, הכותב, חברת המחשבים). ועל כן כל שינוי גירסא של אחד הצדדים יכול לשנות את הדין, והדברים הם רק כפי הנכתב.
א. מכיוון שהמנהל ביקש ממך לקנות מחשב נייד ואתה עשית כן, בעצם חברת המחשבים עשתה את הקניין, ועל כן אי אפשר לבטל את הקנייה אלא א"כ יפוצו.
ב. מכיוון שבעל החברה שלכם ביקש שיקנו מחשב קבוע, אפילו שזה היה בעצתך, המנהל הוא אחראי וקובע מדיניות, ועל כן כשהוא ביקש שיקנו מחשב נייד, אתה רק שליח שלו לבצע את הרכישה, או לבטל את הרכישה.
ג. האם עצתך שהייתה נכונה (בשעתה)גרמה להפסד, כאן מבחינה דינית אין לעצה מעמד של עשייה, אמנם אמן שנתן עצה לא נכונה חייב לשלם (חו"מ סי´ שו סעי´ ו), אבל במקרה שלך העצה הייתה נכונה בשעתה אלא שלאחר מכן השתנו התנאים, א"כ אין זו אשמה שמחייבת ממון, וכפי שאדם ששף מטבע הוא פטור כאן זה עוד יותר קל ואי אפשר לחייב אותך כספים.
ד. לסיכום: 1. על החברה שלכם לשלם לחברת המחשבים עבור המחשב שהכינה, אא"כ מגיעים לפשרה. 2. אין עליך חיובי ממון לשלם לחברה שלכם או לחברת המחשבים. 3. הדרך הנכונה היא לדבר עם מנהל החברה שלך ולהגיע לידי פתרון מוסכם.