תאריך מילוא הלבנה

השאלה: למיטב ידיעתי, הלבנה היא במלואה כל חודש ביום ה- ט"ו. אבל לאחרונה נוכחתי לראות שאין הדבר כך, והלבנה היא במלואה 3 ימים קודם. גם בדקתי באינטרנט ב -FULL MOON CALENDAR DATES וגם שם מצויין מילוא הלבנה 3 ימים קודם לתאריך הט"ו של החודש העברי.

אשמח לקבל הסבר לתופעה זו.

בברכה, גבריאל.
מצפה רמון

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/19/2013 2:57:58 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

הלבנה עושה בחודש 29 יום ו 12 שעות ותשצג חלקים. המילוי הוא באמצע החודש, אבל המילוי הוא משעת המולד.
בתקופה האחרונה המולד ור"ח אינם מתואמים, דהיינו המולד מקדים את ר"ח (מסיבות שונות) בערך 18-24 שעות, המולד של חודש אלול היה ביום ב´ ואילו א´ אלול היה ביום ד´. לכן אם תמדוד משעת המולד האמיתי תוכל לראות את הירח במלואו וזה יכול להיות בי"ג או יד בחודש.