הפקר נחילי דבורים

השאלה: ב"ה לרבנים שלום אני מגדל כוורות דבורים, כתחביב. במהלך האביב אנחנו אוספים נחילי דבורים שהתפצלו מכוורות שונות ומגיעים למרחב הציבורי. כמובן שלא ניתן לקבוע מהיכן יצאו הנחילים...מכוורות שלי או של אחרים. ואני מעריך שכל דבוראי מתיאש ממציאת הנחיל שפרש. למרות כל זאת אשמח לדעת את דעת ההלכה בנושא והאם ניתן להתיחס לנחיל כמציאה שאין בה סימנים ובעליה התיאש וניתן לקחתה מכל מקום בו היא נמצאת .(אולי פרט למקרה בו הנחיל חונה בסמיכות לכוורות הבעלים...?) תודה מראש ברוך

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ה טבת תש"פ 12:01

בס"ד

שלום וברכה

אמנם צדקת בדבריך, וכך אישרו לי דבוראים נוספים. בכל מקרה שהנחיל רחוק מכוורת מסוימת אפשר לקחת את הנחיל, כיוון שאין בו סימנים, וכך הוא המנהג בין הדבוראים. על כן הדבר מותר. אולם אם הוא סמוך לכוורת של מגדל מסויים יש להחזירו למגדל הקרוב.

אמנם בדין אבידה מדעת (שו"ע סי' רסא סעי' ד) נחלקו האם יכול ליטול את האבידה לעצמו, אבל בנידון דידן שאין כל סימן על הנחיל, הרי זה יותר מאבידה לדעת, ובכך הכל מסכימים שהנחיל הפקר ויכול המוצא ליטול.

אמנם אינני יודע מרחק מהכוורת שכבר אפשר ליטול, אבל נראה שזה תלוי בהרגשת הלב.

בהצלחה רבה