השבת אבידה

השאלה:

שלום מהם דיני השבת אבידה למעשה במקרים הבאים:

1. כשאדם רואה כיפה או משחק וכד' ברחוב בישוב. האם חובה להרימו ולהכריז במציאות ימינו? האם לא ניתן לתלות שמי שאיבד מעדיף שישאר שם ויבוא לחפש? או במצבים מסויימים - האם ניתן לומר שבני אדם היום מתייאשים מדברים פחותי ערך גם כשיש בהם סימן?

2. אדם שרואה מפתח שנשכח בבית כנסת בישוב שסביר שמי ששכח יודע ששכח אותו בבית הכנסת כשיזכר יבוא לשם ודווקא לקיחתו והכרזה וכו' יכולה לסבך אותו. תודה.

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | כ"ז תשרי תשע"ח 15:06

1. תלוי בנסיבות אם המדובר בישוב קטן ויש אפשרות להחזיר לבעלים עדיף ליטול ולהכריז. אם אין אפשרות ונמצא בדרך הנחה, יש מקום לומר שעדיף להניחו במקומו ובעליו יבוא ויטול. אם דרך נפילה והוא בעל ערך מועט ואין אפשרות להכריז יטול והרי אלו שלו.

2. תלוי בנסיבות כמו בתשובה הקודמת. ואם הונח שם לא ייגע ויבוא בעליו ויטלנו.