חיוב במעשר כספים

השאלה: אני גרה אצל ההורים כעת כדי לחסוך לדירה/חתונה ההורים שלי גילו שאני מעשרת וכועסים על כך טוענים שאני לא חייבת במעשר כיוון שאני גרה ומתכלכלת על ידם וזה יוצא שאני ‘מבזבזת׳ כסף שאני אמורה לחסוך כאשר אני גרה אצלם. מה עליי לעשות בעניין המעשר חייבת או לא ? ומה לגבי כיבוד הורים?

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | ד' אב תשע"ט 16:51

השאלה אינה קשורה לכיבוד הורים. הורים אינם יכולים לצוות על בנם שלא לעשות מצוה כיון שהוא מצווה מרבש"ע, ואף ההורים חייבים במצותו.

באופן כללי אם את מפרנסת את עצמך ומרויחה סכום כסף למחייתך ראוי שתתני מעשר כספים. אולם תעשי תנאי מפורש שאינך מקבלת על עצמך בנדר את מצות מעשר כספים. כמו"כ אינך חייבת לתת עתה אלא די לרשום שאת חייבת בחודש מסויים סכום מסויים.

כיון שהורייך רוצים שתחסכי את הכסף לשמחות בע"ה, הצעתי היא שתתני את הוצאות מחייתך להורים כתשלום, והם יחסכו את הכסף לשמחות. מהסכום שתעבירי להם אינך חייבת להפריש מעשר כספים ואז הסכום שתצטרכי להעביר הוא קטן בהרבה.

לדוגמא: אם את מרויחה 5000 שקל בחודש והוצאות המחיה הם 2000 שקל, את חייבת לאחר העברת הסכום להורים רק בשלש מאות שקל למעשר. ואם הוצאות הכרחיות נוספות כמו נסיעות והלבשה הן אלף שקל בחודש, נותר לך לתת מאלפיים שקל בלבד מעשר כספים היינו מאתים שקל.