כריכת סידור רפורמי

השאלה: שלום רב. אני עובד בחנות לכריכות עור, ובאה לקוחה מכדי לכרוך לה סידור לעור. הלקוחה שילמה את מלוא הסכום. ורק במפעל לאחר שהורדנו את הכריכה החיצונית התברר שמדובר בסידור רפורמי. אנו כמובן לא כרכנו עדיין את הסידור. השאלה עפ"י ההלכה מה עלינו לעשות בנידון? נ.ב. ' עוד שבוע הלקוחה צריכה לקבל את ההזמנה-תודה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"א תמוז תשע"ח 10:16

בס"ד

שלום וברכה

מעיקר הדין בנושא זה אין לפני עור אלא כאשר העזרה היא הכרחית כגון כוס יין לנזיר שאין לו אפשרות לקבל יין במקום אחר. אבל במקום שיש לו אפשרות לקבל יין במקום אחר הרי הנותן לנזיר את היין איננו עובר אלא כמסייע שהאיסור הוא דרבנן. בנידון דידן נראה א"כ שהאיסור הוא מדברי חכמים.

כמו כן האיסור הוא לתת יין לנזיר שמגישים את הדבר האסור, בנידון זה אין כאן איסור עצמי. הסידור לרפורמי איננו איסור, אמנם הוא לא מתפלל כמו שצריך מתוך שהשמיטו תפילות מסוימות אבל אין בכך איסור אלא ביטול תפילה כתקנתה. כמו כן אתם לא פועלים בסידור רק בכריכה שהיא לא הסידור עצמו.  לכן אין כאן איסור מדין מסייע בדבר עבירה.

אולם מאידך ברור שאין לעזור לחזק את התפילה הרפורמית, ולכן לכתחילה אין לקחת לכריכה סידורים כאלה, אבל מכיוון שאתם כבר התחייבתם לעשות את הכריכה, וכמו כן הורדתם את הכריכה הישנה, א"כ יש כאן גם שאלות של כסף שאתם לא יכולים להחזיר כעת את הסידור, ומכיוון שכפי שנאמר לעיל אין כאן איסור עצמי כפי שכתבתי לעיל, על כן נראה לי שבנידון זה יש אפשרות להתיר לכרוך את הסידור.