מעשר כספים

השאלה:

שלום קראתי את המדריך שלכם למעשר כספים וראיתי שכתוב שם שעני פטור ממעשר כספים עד שמצבו יוטב ועכשיו יש לי כמה שאלות בבקשה 1 מה מוגדר עני 2 עד כמה אדם צריך לוותר על דברים בזמן הווה כדי לתת מעשר למשל אדם יכול לאכול לחם עם גבינה פשוטה כדי שישאר לו כסף למעשר ואם הוא למשל רוצה גם לקנות עוד ירקות ופירות או איזה בשר אז לא נשאר לו כמעט כסף למעשר אז האם הוא חייב ככה להצטמצם כדי לתת מעשר? {כמובן שזה דוגמא ויכול להיות דברים שונים 2 אם למשל אני מתקיימת בדוחק אבל מצד אחד אני יכולה לתת מעשר אבל מצד שני אני צריכה את הכסף הזה ללימודים האם אפשר לומר שאני צריכה לא ללמוד כי לימודים זה כמו מותרות ולתת מעשר או שלא? ומה הדין אם זה לא כסף ישיר ללימודים אלא לעוד ספרים להעשרה עצמית שקשורים בנושא הלימודים אבל לא חובה? 3 האם אדם צריך לתת מעשר על חשבון חיסכון מועט? ואסביר את כוונתי אם אדם מתפרנס בדוחק ככה גומר את החודש אבל אם חלילה יקרא לו בלתם כמו טיפול רפואי, חור בשן ,או קילקול של מכשיר חשמלי וכו' אז לא יהיה לו בשביל זה ודווקא נגיד שאותם 200 או 300 שקל שצריכים ללכת כל חודש למעשר אם יחסוך אותם יכולים לעזור לו במקרה כזה והרי זה גם לא סתם חיסכון למותרות וזה דבר מצוי שלעיתים האדם נזקק לטיפול רפואי חלילה או לאיזה תיקון של דבר שהתקלקל אז האם מותר לצורך כך לשים מעט כסף בצד או שחובה ישר לתת מעשר? סליחה על האורך מקווה ששאלותיי מובנות אודה לכם בבקשה אם אפשר תשובה עם הסבר תודה רבה ותבורכו

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | י"ז כסלו תשע"ו 9:39

הפטור של עני ממעשר כספים לפחות לחלק מהפוסקים אינו מוחלט, היינו בע"ה ירחיב לו בהמשך חייו ויוכל לתת כראוי, ולכן מן הראוי שירשום כמה צריך לתת מעשר מידי חודש ובע"ה כשירחיב לו יוכל להשלים. מצד שני זה שהוא רושם כמה הוא צריך לתת, מאפשר לו לחסוך להוצאות לא צפויות ולהשלים אח"כ או לקנות דברים הנצרכים לו אע"פ שיכול לדחות זאת.

עני אינו מוגדר בבירור בפוסקים ונראה שצריך למדוד זאת לפי הרגיל ונורמלי במדינה ובחברה בה הוא חי. ואם הרגלו לאכול פעם ביום בשר ומשכורתו אינה מספיקה לכך הוא נחשב עני. ולא נחייב אותו לעבור ללחם ודבינה כדי שיוכל לתת מעשר כספים.