נטיעת עץ פרי לשימוש בעצה ולא בפרי

השאלה:

שלום וברכה לרב. שאלתי היא לגבי נטיעת עץ לקורות. אני קצת מכיר את המשא ומתן ההלכתי אבל אני רוצה לשאול את הרב הלכה למעשה בנידון שלי. ברוך ה' יש לנו שטח גדול, ואני רוצה לנטוע זית ודובדבן ע"מ לקצוץ מהם ענפים גדולים אחת לכמה שנים ולהשתמש בעצה לגילוף. השאלה היא האם זה מותר מצד 'בל תשחית'. כאמור מדובר בענפים בלבד ולא הגזע, וכמובן בתקופה שהענף לא נושא פרי. שאלת משנה היא מה יהיה דין העץ לעניין ערלה. אני בהחלט לא נוטע לפירות - בזית מפני שיש לי עץ אחר בגינה, ובדובדבן כי באקלים אצלנו הוא לא אמור להניב. אשמח לתשובת הרב, תודה וישר כח.

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | י"ח תמוז תש"פ 12:27

א. מותר לך לטעת זית ורימון לשם שימוש בעץ ע"י קציצת הענפים ולא הגזע.

ב. את הקציצה עצמה יעשה נכרי ללא שליחות מצידך.

ג. לגבי שנות ערלה נראה שאע"פ שאתה כנוטע לקורות ולא לפרי, כיון שבפועל אם יהיה פרי תקטוף אותו לאכילה - ממילא לחומרא חייב בערלה.