סריס בביצים או בגיד

השאלה: שלום כבוד הרב א. האם סריס ביצים וגיד יכולים לשמש, אלא שאין להם זרע שראוי להולדה, או שהם לא ראויים לשמש. ב. האם ישנם פציעות בברית מילה שגורמות לילד להיות סריס, ובאיזה פציעות מדובר, ומה המקורות תודה

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | י"ח סיון תשע"ט 11:12

א. סריס הוא שם רחב להרבה פגיעות. מבחינה המעשית: יש שהוא מחוסר אשך או אשכים ואז אין לו זרע, ויש שנחתך הצינור להובלת זרע ויש פציעות של הגיד. בשני המקרים האחרונים הבעיה אינה בזרע אלא בהוצאתו.

מבחינה הלכתית בעל פציעות כאלו נקרא: פצוע דכה או כרות שפכה (סריס אינו הבחנה הלכתית) והוא הרבה פעמים יחשב אסור לבוא בקהל, לגבי הולדה עפ"י רוב הוא יכול להוליד לפחות בצורה מלאכותית. היינו: מוציאים זרע מן האשך ומזריקים אותו לרחם האשה או מפרים ביצית של אשתו ומכניסים אותה מופרית לרחם.

ב. פציעות שמונעות הולדה הן רק על ידי מוהל שאינו בקי ואינו עובד לפי ההנחיות למילה. והן מעטות מאד מאד.

ישנם מקרים שעצירת הדם אינה כראוי או שהחבישה לוחצת מדי, גם כן ע"י מוהלים לא מקצועיים, וצריך לעקוב מיד אחרי המילה אם התינוק מתנהג כראוי ונותן שתן, וכן שאינו מאבד דם. במידה ושמים לב שהחבישה לוחצת ומונעת הטלת שתן יש להסירה מיד, ולפנות לבית חולים לחבישה נכונה. וכן אם התינוק מאבד דם יש לחסום את הדם בעדינות ולגשת לבית חולים לטיפול נכון.