עבודה מצילת חיים בשבת

השאלה:

שלום. ברצוני לשאול בנוגע לעבודה בשבת אני עובד בחברה המייבאת ציוד רפואי כירורגי. כחלק מעבודתי אני נדרש להיות נוכח בניתוחים לשם מתן הנחיות לרופא המנתח על אופן ביצוע ההליך הניתוחי. האם מותר לי לבצע עבודה זו בשבת?( מדובר בניתוחים שאי ביצועם מעמידים את החולה בייסורים קשים ולעיתים קרובות בסכנת חיים ממש) מה בנוגע לחזרה לביתי בסוף הניתוח ( בשלב זה אין סכנת חיים) האם מותר לי לחזור בשבת לביתי ולמשפחתי ( אישתי והילדים)?

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | י"ח חשון תשע"ח 9:44

א. אתייחס לשאלתך כעובד צוות רפואי.

ב. אם הניתוח נצרך מבחינה רפואית מוקדם ככל האפשר ולכן נקבע לשבת, שהייתך בחדר ניתוח הכרחית, אפילו אם אין בה פיקוח נפש. לפי הגרשז"א מותר לך לבוא בשבת לחדר הניתוח מביתך ואינך צריך לשבות בבית החולים (עדיף על ידי נכרי). שאר הפוסקים אינם מתירים הגעה בשבת אלא במצבי פיקוח נפש שאינם מתוכננים.

ג. אם הניתוח בשבת מפני שאז המתקנים הרפואיים פחות עמוסים  והוא נצרך לשם שר"פ שהייתך מותרת, אבל אינה מתירה הגעה בשבת, ומצריכה שהייה בבית החולים מערב שבת.

ד. אם החולה הוא נכרי והניתוח מתוכנן ודאי שאסור לך לחלל שבת בהגעה ואף לא בשעת הניתוח (בסיוע במכשירים אלקטרוניים וכד').

ה. לגבי חזרה לביתך תוך חילול שבת - אסור.

ו. לגבי נטילת שכר שבת על שעות הסיוע בבית החולים אם הוא מובלע במשכורת החודשית נראה שמותר.