עקירת שקד לטובת זיתים

השאלה: ברצוני לנטע זיתים, בקרקע בה אני רוצה לנטע ישנם כמה שקדיות שמפריעות לנטיעת הזיתים, האם מותר לעקרם? אם כן באיזה אופן? מה אם מדובר בזן מר של שקדים שאינם נאכלים? איני בטוח לגבי זן הזיתים אם מרים אם לא אז אשמח (אם יש) לחילוק בין שקדים שאינם מרים לשקדים מרים.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ב אב תשע"ז 0:29

בס"ד

שלום וברכת ד'

הגמ' ב"ק צב ע"א אומרת שהגפן טובה יותר מאשר הדקל, ולכן מותר לעקור דקל לטובת גפן. ועיין צמח צדק סי' מא, שהרחיב בכך שכל עץ שעדיף מחברו מותר לעקרו, אפילו שאיננו מזיק לחברו.

א"כ מותר לעקור את השקד בין מר או מתוק. אבל נראה שכיוון שיש רבים שחושבים שאסור לעקור את השקדיה, למרות שרוצה לטעת עץ יותר טוב שאין כאן דבר הזק ישיר שעושה הגפן לאילן. על כן דינית אפשר לעקור על מנת לטעת, אבל נראה שבגלל הסכנה כדי שפעולה זו תעשה לאחר שהיהודי ימכור לגוי והגוי יעקור את העץ.

שבת שלום