קדיש במצב קורונה

השאלה:

לקראת סוף החודש חל יארצייט של אימי ואני חייב תפילה במנין בכדי לאומר קדיש. בכל השנים לא הפסדתי אפילו פעם אחת – אבל השנה יש לי בעיה גדולה. אני בקבוצת סיכון גבוהה לקורונה וממעט לצאת מהבית – במיוחד לא להגיע למקומות סגורים עם הרבה אנשים. לא אוכל להגיע לבית הכנסת בישוב שלי מכיוון ששם לא מקפידים על ההנחיות – לא לריחוק ולא בעטית מסכות. אינני יודע אם יש מקום שאוכל להגיע לתפילה ואני תוהה אם החיוב לקדיש מצדיק את הסכנה לבריאות שלי. מה עלי לעשות? תודה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ד אב תש"פ 12:36

בס"ד

שלום וברכה

היסוד של יום הזכרון הוא להרבות תורה ומצוות, אמירת הקדיש היא חלק מהחיוב לרבות בקדושת השם, ולכן כשהציבור עונה אמן יש"ר וכו', מתקדש שמו של הקב"ה בעולם. עלינו בימי הזכרון או להזכיר דברים של הנפטרים או להשיב ישיבה על קברו שזה הכוונה להוסיף תורה בעולם. לכן ברור שאם אנו מדרגים את פעולות יום הזכרון הרי הדבר הפשוט ביותר הוא קדיש, לאחר מכן תפילה ולאחר מכן תוספת תורה. על כן מי שיכול להוסיף תורה זו הדרגה הגבוהה ביותר. אם אתה יכול להעביר שיעור או שיחה או לגרום לאחרים ללמוד תורה ביום זה, בכך אתה מקיים מצוות כבוד אם בצורה הגבוהה ביותר, ואילו את הקדיש תבקש מאחד מבני המשפחה שיאמר בעבורך לע"נ אמך ז"ל, או אחד מבני היישוב שאתה גר בו, או כל אחד שיכול לומר קדיש בעבורך לאורך היום. ובכך גם יהיה קדיש וגם תוסיף תורה בישראל, ולנשמה יהיה אי"ה נחת רוח.