שימוש לחולה במחשב בשבת

השאלה: שלום וברכה מהו ההיתר לחולה במחלת ניוון שרירים להשתמש בשבת במסך המחובר למחשב, עם תוכנת מיקוד מבט העוקבת אחר תנועות האישונים של החולה [Eye Tracking Technology], ובכך מאפשר לחולה זה להפעיל מחשב באמצעות המבט בלבד, ומעניק לו את היכולת לתקשר עם הסביבה ולכתוב במחשב באופן מלא, ומאפשר לסובבים אותו להבין את בקשותיו ואף לשמוע אותם דרך מכשיר המגביר את קול המחשב [המחשב עובד על עקרון של זיהוי האישון באמצעות קרן אינפרה אדומה, ותרגום של תזוזות האישון להנעת הסמן, בדומה לפעולת העכבר במחשב רגיל. בעבר היתה מערכת זו מיועדת בעיקר לחולה ניוון השרירים ALS, היום המחשב הזה הוא פתרון גם למשתמשים פגועי עמוד שדרה, שיתוק מוחין, טרשת נפוצה, וכל מגבלה אשר מונעת הפעלת עכבר באופן סטנדרט]?

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | כ"ב אלול תשע"ט 13:08

ההיתר פשוט, כיון שמדובר בחולה שאין בו סכנה והאיסורים בכל התוכנות והמחשבים מדרבנן בלבד. וכיון שאין אמצעי תיקשורת עם החולה בדרך אחרת הדבר מותר אף בשבת.