תשלום לבית ספר מוכר שאינו רשמי בתקופת קורונה

השאלה: שלום וברכה, בעניין תשלומי הורים לת"ת בתקופת הקורונה: בני לומד בת"ת במעמד של "מוכר שאינו רשמי", ולמעשה מלבד תקצוב מסויים ממשרד החינוך אנו צריכים לשלם בכל חודש סכום של 600 ש"ח, כעת בתקופת הקורונה נאסר על מוסדות הלימוד (ע"י משרד החינוך) להוציא את עובדי ההוראה לחל"ת, והם מחוייבים לשלם להם משכורת מליאה, השאלה היא האם דבר זה מחייב את ההורים לשלם. (לפי מה שהבנתי, ע"פ דין תורה במקרה כזה יש הרבה צדדים לפטור, ובודאי מתשלום מלא, מאידך הועלתה טענה ששייך כאן "דינא דמלכותא דינא", האם אומנם שייך כאן דינא דמלכותא כלפי ההורים? ומה אם ירצו ההורים לטעון שהם מוציאים את בנם מבית הספר כל זמן שאיננו פעיל? משרד החינוך קבע אומנם תוכנית של "למידה מרחוק" אך האם באמת ניתן להעמיד זאת תחת לימוד פיזי במוסד? במיוחד לאור העובדה שרבים אינם משתמשים כלל בתוכנית זו (חלק מההורים כלל לא מחזיקים מחשב).

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ה' ניסן תש"פ 16:23

בס"ד

שלום וברכה

בשאלה זו צריך לראות את כל הפרטים וההסכמים וכן את הוראות משרד החינוך, כל תשובה בלא ראיית כל הנתונים היא לא נכונה. על כן אין באפשרותי (בייחוד לא בימים אלו) להכנס לכל פרטי ההסכמים שלא ראיתי.

לגופם של דברים, כל זמן שאדם משאיר את בנו במקום מסויים הוא צריך לנהוג כפי הוראות המקום, הוא יכול להוציא את הילד שלו מבית ספר א' ולהעביר לבית ספר ב' (כפוף לכללי משרד החינוך). כך שאין כאן שאלת דינא דמלכותא כלל, השאלה האם הילד עדיין בבית ספר זה או לא. בהנחה שהילד בבית ספר זה   - ההורה והילד חייבים למלא את קביעת בית הספר וכן את תנאי התשלום, שהם לא השתנו אלא עברו לצורת הוראה אחרת (מקוונת) על פי משרד החינוך, וכל ההורים יודעים שאפילו בבית ספר מוכר שאינו רשמי, אין אפשרות לשנות מהנחיות משרד החינוך. אם מי שלא רוצה צורה זו יכול לפרוש מבית הספר (אם הדבר מותר היום על פי חוק) .

כפי שכתבתי אין כאן הוראה הלכה למעשה אלא כוון כללי.

חג שמח וכשר