תשלומים לישיבה תורנית

השאלה:

בס"ד שלום לכבוד הרב ברצוני לשאול בדבר תשלומי הורים בישיבות תיכוניות עבור תלמיד אציין כי שנים רבות אני מלמד בישיבות תיכוניות ומכיר קצת את המצב מקרוב . יש לי בן שלומד בישיבה תיכונית הנחשבת תורנית שכ"ל הוא 1400 אני ואישתי מורים {משכורת ממוצעת בשוק} בתחילת השנה בקשתי הנחה -הישיבה החזירה לנו כי לפי טבלת השכר של משרד העבודה והרווחה איני זכאי . שמונה חודשים ראשונים שלמנו תשלום מלא למרות הקושי הגדול. לפני כחודש ראיתי כי אני נכנס למינוס גדול וזאת לאחר שבשנתיים האחרונות לקחתי שלוש הלוואות לכסות מינוס . בקשתי שוב הנחה וזו נענתה בתשובה כי איחרתי את מועד הבקשה ועלי לשלם תשלום מלא . בהתחשב בגודל משפחתי {8 ילדים ב"ה } המשכורת שלי ושל אישתי הנן מספיקות בדיוק כדי לחיות בצורה צנועה .{אנו משתדלים לחיות מאוד בצניעות וללא הוצאות מיותרות - לא הולכים לנופשים יש לנו בית אחד במושב ,ורכב אחד ישן ,אין לנו תוכניות חיסכון וכד' }. שאלתי בשני תחומים : כלפי הישיבה -האם אני יכול לומר להם כי-אין ביכולתי לשלם יותר את הסכום המלא והמקסימום כרגע הוא 600 ש"ח ולשלם סכום זה למרות מחאתם {הם כנראה בכל מקרה יעדיפו שילמד שם זה משתלם להם כלכלית } או עלי לחילופין להוציא את בני משם בגלל מחאתם הכספית למרות שלא אומרים להוציא את הילד . כאמור אני מכיר קצת את עניין הישיבות מבפנים והרבה פעמים ההתנהלות בעמותות אלה אינה מחושבת ולפי הנצרך פעמים שישנם משכורות גבוהות מאוד או הוצאות מופרזות במקומות שלא צריך . כמו כן אציין כי תשלום זה של שכ"ל -הוא רק תחילת ההוצאות סביב הילדים שכן יש כמובן הוצאות של נסיעות ביגוד וכד' . התחום השני בהתנהלות בתוכנו -לפעמים אני מרגיש כי אולי עדיף פשוט לשלוח את הילד לחינוך בתיכון דתי {הקרוי ישיבה תיכונית רגילה } ולא לחרוג בהוצאות גדולות או להתבזות בבקשות להנחות.

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | י' סיון תשע"ט 16:19

א. לגבי שאלתך הראשונה צריך לדון עם ראש הישיבה ולהסביר לו שאלו האפשרויות והוא יחליט אם הוא מוכן לקבל את התשלום שיש בכוחך או לומר לך להוציא את הבן מהמוסד. הרבה פעמים יש למוסדות קרנות צדדיות להשלים תשלומים של הורים שלא עומדים בדרישות המוסד.

ב. לגבי שאלתך השניה, השאלה מה האפשרויות האחרות, וכמה אתה מוכן למסור את נפשך-ממונך על חינוך ילדיך. אם האפשרויות למוסד פחות בעל שם אבל שמחנך ומוציא היטב את הפוטנציאל של הילדים ודאי ראוי לשלוח לשם ולא להיכנס לחובות עתק, אולם אם יש הבדלים גדולים וטוב לילדים במוסד היקר צריך להתאמץ ולשלם לפי דרישות המוסד היקר.