ביטול גיור

השאלה: שלום. הרמב"ם רשם כי כל ישראל הם גירים (שהרי הם התגיירו בהר סיני) ועוד שאם גר מל וטבל מול בית דין - גר הוא וחלק מישראל. ולא משנה אם הוא יחזור לעבוד ע"ז. עדיין גר הוא וחלק מישראל- אומנם נשמה טועה. אבל עדיין חלק מישראל. השולחן ערוך אומר גם כן זאת. לשאלה שלי. מדוע הרבנים בימיינו מבטלים גיור לאנשים שאינם מקיימים תורה ומצוות בעוד הרמב"ם אומר בפרוש שכל מי שעבר גיור הוא חלק מישראל? גם אם יאמרו שהגרים לא התכוונו מלחתחילה לשמור תורה ומצוות- ולכן לא עברו את ההצהרה באמינות(כלומר להצהיר שהם ישמרו עול תורה ומצוות) הרי בתי הדין לא יודעים מה יש בתוך ליבו של הבן אדם. והם לא יכולים לדעת האם באמת התכוון לכך או לא. ובנוסף שום דבר טוב לא יצא מהביטול גיור- שהרי בעייני ה הם חלק מישראל. ובנוסף הביטול מסכן את ישראל בהתבוללות. לכן מדוע להקשות על הגרים את החיים בישראל בעוד אין מקום בהלכה שמתיר זאת?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ' אדר תשע"ו 10:36

בס"ד

שלום וברכת ד'

כל מה שכתבת נכון, ואמנם אין ביטול גיור נעשה, גם בגלל שדברים שבלב אינם דברים, וראי מעשה שהיה במצרים שהרב קוק זצ"ל לא רצה לבטל גיור. לכן ביטול גיורים הוא מאד נדיר בימינו. אלא א"כ המתגייר טבל ושרץ בידו, כגון שבשעת הטבילה היה ברור שלא רוצה ומשקר לבית הדין (או שהעלים נתונים על מעמד אישי וכדו') במקרה כזה עצם השקר הוא גורם לכך שלא יהיה גיור במהות. דהיינו יש הבדל בין גר שהתגייר באמת או לפחות נראה שאמר אמת (דברים שבלב אינם דברים) ובין גר שהוא שקרן בשעת הגיור. גם בארצות רגילות אדם שישקר למשרדי הממשלה בדברים בסיסיים יבטלו ממנו את האזרחות, וק"ו בדבר שהוא בבסיס האמונה שאם אדם שיקר בודאי (לא חסרון בקיום המצוות) אין זה האדם שגיירו כלל. לדעתי זה כלל מוסרי בסיסי אדם ששיקר ואמר לב"ד שהוא לא נשוי והתברר שהוא נשוי או אמר שמקבל עליו מצוות ומיד לאחר מכן עשה חתונה בשבת (מעשה שהיה) הוא שקרן ואין ראוי להיות כלל בכלל ישראל. בית הדין לוקח אחריות על כלל ישראל להטיב ולשכלל ולא להרע או לקלקל. ואפילו אם בית הדין לא יבטל את הגיור יתכן שהגיור לא תפס כלל (כיוון שאין זה האדם שהתכוונו לגייר) וא"כ יש במקרה כזה גויים בכלל ישראל, וזו פגיעה אנושה בבית ישראל, שאיננו סובל תערובת ונטיעות זרות. עלינו מוטלת החובה לשמור על כרם בית ישראל בטהרה.