ברכה אחרונה על גרנולה

השאלה:

רציתי לשאול מה מברכים ברכה אחרונה על גרנולה שיש בה הרבה דברים חוץ מקועקר (כפי שנכתב בידיש). הבנתי שיש מחלוקת בין הרב עובדיה לרב אליהו בנושא והיתי שמח לפרוט.

תודה רבה ושבת שלום

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

להלכה נראה שגרנולה ברובה (בארץ) היא לא מבושלת אלא קלויה ועל כן ברכתה "אדמה" ולאחריה "בורא נפשות רבות". אמנם לדעת התוס' יתכן שיש לברך "על המחיה", על כן הציע השו"ע שיאכלו רק בתוך סעודה, אבל נראה שדעה עיקרית היא שאין לברך אלא בורא נפשות רבות (עיין מ"ס סי' ר"ח ס"ק יח).

אם בגרנולה יש פירות אחרים (צימוקים, תפוחים וכדו'), אם ניכרים ועומדים בפני עצמם יברך על כל אחד ברכתו. ולעניין ברכה אחרונה, אם יש כזית בכדי אכילת פרס צריך לברך עליהם, אולם אם אין כזית אין לברך עליהם אלא ברכת בנ"ר שעל הוואקאר.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי