הרב יהודה הלוי עמיחי- המשך שאלה בענין לחם שנעשה על ידי הנבטה

השאלה:

כ"ו שבט תשע"א

ברכת לחם שהעשה על ידי הנבטה

שאלה:
לחם שנעשה ע"י הנבטה של 1 מ 5 מיני דגן ואחר כך הוכנס למייבש מזון בטמפ’ נמוכה מ 37 מעלות.
מה הברכה?
האם אפשר לברך ברכת המזון?
האם אפשר לצאת ידי סעודה בשבת?
(ברצוני לציין שלחם רגיל עושה לי לא טוב)

תשובה:
השאלה לא הובנה, אם מדובר על נבטים כיצד יש כאן לחם. האם הכוונה שמייבשים נבטים בפני עצמם, הרי שהדיון הוא על ברכת נבטים (יש אומרים שבמקרים מסוימים מברכים מזונות, אבל הנטייה היא לומר שהם אדמה או שהכל).
נא להסביר יותר את המציאות.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי

הסבר לשאלה:

לוקחים 1 מ 5 מיני דגן מנביטים מערבבים עם מים בבלנדר ומכניסים את העיסה למיבש מזון בטמפ’ נמוכה מ 37 מעלות

שאלה נוספת מה לגבי כוסמת שלא נכלל ב 5 מיני דגן(לצאת ידי סעודה)?

בתודה
אבי

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד

שלום וברכת ד'

נראה שאין כאן פת וצורתו, מכיוון שלהגדרת פת צריך שיהיה קמח שנילוש, וכאן אין קמח כלל שאין טוחנים את הדגן, אלא יש כאן נבטים שהם אפילו לא דגן, מכיוון שהגדרת דגן (רמב"ם הל' ברכות פ"ג ה"א) היא לאחר דישה וזרייה, וכאן אין דישה וזריעה אלא יש כאן נבט שהיא גידולי זרעים.
על כן בודאי שאין כאן פת שאפשר לצאת בה ידי חובת סעודה. ואין לדמות לדין של חלוט (סי' קסח סעי' יד) שם מדובר שהיה קמח אלא שחלטו אותו במים אבל היה קמח, אולם בנידון דידן לא היה קמח כלל, אלא יש כאן נבטים שברכתם אדמה (עיין בדעת הגר"מ אליהו זצ"ל שהוא סובר שברכתו מזונות, אולם נראה שהעולם נוהג לברך עליו אדמה). ואין כאן אפיה אלא ייבוש, ואז ברכתו אדמה, כשם שמברכים אדמה על כל עיסה מיובשת. אולם נראה שאם מאבד צורתו לגמרי (אינני מכיר את המציאות) אז יתכן שיש לברך עליו שהכל, כדין פת דוחן וקטניות שהיו צריכים לברך אדמה ובכל אופן מברכים עליהם שהכל כיוון שאבדו את הצורה (שו"ע סי' רח).

סיכום: אי אפשר לעשות ממנו פת לסעודה. וברכתו או אדמה או שהכל, תלוי בצורה.