חוויות וטיולים

השאלה:

אנשים רבים רואים חשיבות גדולה בצבירת חוויות ודבר זה משפיע על תהליך קבלת ההחלטות שלהם במידה רבה. אם זה לחסוך כסף לטיול גדול תוך וויתור על שימוש אחר בכסף או החלטה לצאת מהארץ בשביל אטרקציה מסוימת. מהי דעת התורה על נושא צבירת החוויות? היכן האיזון? תודה.

התשובה

הרב דוד אייגנר | י' אלול תש"פ 9:49

ב"ה

שלום וברכה

הנושא החוויתי הוא מאוד משמעותי בתורה ובחז"ל, הרבה מצוות שקשורות למשל לעליה לבית המקדש מטרתן היא לעורר בלב את הרגש לקדושה ולקיום המצוות.

ואולי זהו חידוש ההמשמעותי של החסידות בעבודת ה' לעבוד גם על הצד הרגשי- חוויתי.

אך כמובן, מטרת חוויות אלו היא לעבוד את ה' ולהתקרב ליראת שמים.

יש מקום גם לחוויות אחרות בתנאי שהן מקדמות את עבודת ה'.

יש לעיתים חוויות שמטרתן הן נתינה מנוחה לנפש, רוגע ושלווה, וגם לאלו יש מקום, יש כאלו שדי להם בטיול בארץ ויש כאלו שמעוניינים ליסוע לחו"ל לשם כך (למרות איסור היציאה מארץ, יש מי שמתיר יציאה לזמן).

חוויות לכשעצמן אם כן הן חיוביות, אך יש לשים לב שמטרת החוויות תהיינה תמיד לחיזוק הנפש ולהתקרבות לעבודת ה'.

כמו כן, אם אדם הרוויח כראוי, הפריש מכך צדקה, אין בוודאי כל מניעה שיעשה בכספו כרצונו, גם אם המטרה היא יציאה לחו"ל.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר