מתי לברך "שהחיינו" על פרי חדש

השאלה:

1. אני יודעת שעלי לברך "שהחיינו" על פרי שלא אכלתי השנה. רק לא ברור לי: מה זה "השנה"? בשנה האחרונה עד היום (365 ימים) או מראש השנה האחרון?
2. אם אכלתי את הפרי אך בצורה אחרת למשל- מיובש, האם גם אז עלי לברך? (למשל לברך על ענבים, אם אכלתי צימוקים במשך השנה)
3. האם מברכים גם על ירקות?
(סליחה על הבורות, אני באה מהעולם החילוני...)

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

שהחיינו הוא דין בגידול חדש, לא בשנה. על כן כשיש פרי חדש מגידול חדש מברכים שהחיינו ומודים לקב"ה שמתחיל גידול חדש כעת. וכל פרי נדון בפני עצמו, דהיינו אפרסק יכול לגדול כשלשה חדשים, אבל כשיגיע אפרסק מגידול חדש בשנה הבאה (פחות משנה) יברכו שהחיינו.

לפי הסבר זה, אם מגיע כעת גידול שניכר כחדש יש לברך שהחיינו (למרות שאכלת צימוקים, כעת השמחה היא על הענבים החדשים). אולם אם יש פרי שלא ניכר הבדל בגידול בין פרי חדש וישן, כיוון שנמצא כל הזמן, כגון: ירקות (עגבניות, מלפפון, תפו"א), לא נוצרת שמחה חדשה ואין צורך לברך שהחיינו. אם יש ירק שגורם לשמחה, כגון: אבטיח, (לרוב הפוסקים) מברכים שהחיינו.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי