עץ פרי היוצא לרשות הרבים

השאלה:

1. באזור מגורי יש משפחה ששתלה פסיפלורה בחצר והשיח מתפס מעל החומה לרשות הרבים
האם מותר לאסוף מהריצפה?האם מותר לקטוף (מבחינת גזל)? האם צריך לעשר בכל המקרים הנ"ל?
2. כנ"ל בין החצר של השכנים לחצר שלי.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

כל מה שמונח ברה"ר הוא הפקר לכל, ולכן פטור מתרומות ומעשרות. בודאי כשזה נפל הוא הפקר, אבל גם לתלוש נראה שמותר כיוון שזה בחוץ והכל לוקחים.
בין חצרות זה לא הפקר, במקרה זה צריך להפריש בברכה. אפשר לשאול את בעל השיח מי הוא מעדיף שיפריש.
כל הדיון כאן לעניין תרומות ומעשרות, הדיון על ערלה בפסיפלורא הוא נפרד.

צום החמישי לששון ולשמחה
הרב יהודה הלוי עמיחי