עקירת עץ פרי

השאלה: שלום, רכשנו בית, אשר כגדר חיה לצורך הסתרת החזית משמשים שיחי פיטנגו. אנחנו לא אוהבים.את הפירות, ומעוניינים לעקור את הפיטנגו. האם, מעצם שתילת השיחים לאורך החזית כמשוכה, ניתן להבין שבעל הבית הקודם (עמו אין לנו קשר) התכוון לשם גדר ולא לשם הפירות, ובמידה שכן - האם כתוצאה מכך מותר לנו לעקור את הצמחים? יש גם שיחי םיטנגו נוספים מאחור גם כן לאורך הגדר עם השכנים.

התשובה

הרב יואל פרידמן | ז' ניסן תש"פ 17:41

שלום,

א. הפיטנגו הוא עץ פרי לכל דבר אף שהרבה אינם רגילים לאכול את הפירות שלו.

ב. גם אילו היה ברור שהפיטנגו ניטע לסייג ולגדר לא ברור שמותר לעקור את העץ. אמנם יש פוסקים שהזכירו סברה זו איך אין מוסכמת על הכול, וכיוון שבאיסור דאורייתא עסקינן יש לכאורה להחמיר; ראה במאמר הרב נתנאל אוירבך המצ"ב.

ג. בנוסף לגבי עקירת עצי פרי, נאמר בגמרא שיש סכנה למי שעוקר את העצים (אם אינו עושה כדין).

ד. לכן למעשה אני מציע לעקור את העץ על ידי גוי.

ה. אם אפשר יש לגזום את העלווה לפני העקירה ושהגוי יעקור את העץ אם גוש אדמה וייטע אותו במקום אחר.

בשורות טובות וחג פסח כשר ושמח,

יואל פרידמן