שאיבת חלב בשבת לבנק חלב במד"א

השאלה: קראתי באתר באילו מצבים שאיבת חלב אם מותרת בשבת. אני שואבת כל יום מנת חלב לתרומה לבנק החלב במד"א. האם מותר לשאוב בשבת חלב אם (לכתחילה/מצב של גודש), אשר ייתרם לבנק החלב במד"א ומיועד לפגים ותינוקות בסכנה.

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ה אב תשפ"ב 15:17

ב"ה כ"ה מנחם-אב שנת השבע ה'תשפ"ב

שלום וברכה

בתשובה לשאלתך, שאיבה לצורך בנק חלב במד"א אינה מותרת בשבת באופן סתמי, אלא באחת משתי האפשרויות, וגם זאת בהתאם למגבלות דלקמן:

א. אם יש עכשיו פג או תינוק בסכנה שזקוק לחלב זה בשבת  עצמה, מותר לעשות זאת גם אם אין לך גודש, ואז לפעול לפי סדר העדיפות הבא:

1. להכין מבעוד יום משאבה חשמלית שתידלק באמצעות שעון שבת, ולהצמיד את המשאבה לגוף לפני הדלקתה.

2. אם לא הכנת משאבה חשמלית מבעוד יום, ויש תינוק פג או מסוכן שזקוק לחלב מותר להפעיל גם משאבה חשמלית בשינוי (כגון באמצעות המרפק) בשבת עצמה.

3. אם אין משאבה חשמלית, ויש תינוק בסכנה בשבת עצמה - מותר לשאוב חלב באמצעות משאבה ידנית.

מצב שני - שאין תינוק בסכנה אך לך יש צורך לשאוב כי יש לך גודש - במצב כזה מותר לשאוב במשאבה ידנית והחלב יילך לאיבוד לתוך כיור וכדו' ואם זאת משאבה שחובה לשאוב איתה תחילה לתוך בקבוק, צריך לשים תחילה חומר בבקבוק כדי שיפגום את החלב מיד שהוא ייכנס לבקבוק. בכל מקרה במקרה זה אין היתר לשאוב לצורך בנק מד"א לשימוש ביום חול.

אולם אם יש לך גודש ואת שואבת במשאבה חשמלית, המופעלת באמצעות שעון שבת כנ"ל, שאת מניחה את המשאבה על הגוף לפני שהיא מתחילה לפעול. שאיבה כזאת מותרת גם בסופו של דבר התינוקות ייהנו מכך בכל יום חול, כי במצב כזה היית בכל מקרה מוציאה את החלב וכיוון שלא עשית פעולה האסורה בשבת גם החלב מותר לשימוש ביום חול לבנק החלב של מד"א.

יישר כח גדול ובריאות איתנה

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב