מזון מהונדס גנטית

השאלה:

ערב טוב כבוד הרב, אני פונה אליך לאחר שקיבלתי את כתובתך מהרב דב שיף ואליו הגעתי דרך המורה טליה שניידר אצלה למדתי מספר קורסים בנושאי פרמקלצר, חקלאות וצרכנות. אני מנסה לברר סוגיה שמטרידה אותי מזה זמן. מדובר בנושא של מזון מהונדס גנטית.

הנושא החל להטריד אותי לאחר ששאלתי מספר אנשים בחקלאות בארץ האם קיימים מוצרים מהונדסים גנטית בארץ. הבנתי מהם שככל הנראה אין מוצרים כאלה בגלל נושא הדת ושמירה על חוקי הכשרות. כעבור זמן יצא לי לפגוש מישהו שבודק את תחום המזון בישראל והוא ציין בפניי כי קיימים מוצרי מזון רבים בארץ שהינם מהונדסים גנטית, וזה כולל גם ירקות ופירות.אותי מטרידות כמה עובדות...

א. אנשים לא מודעים למה נכנס להם אל הגוף.

ב. ילדים רבים אוכלים מזון מהונדס כשלא ברורות עדיין מלוא ההשפעות שלו על הגוף האנושי בפרט ועל הטבע בכללג. מעניין אותי לדעת מה פסקי ההלכה בעניין זה. כלומר, הציבור החילוני אינו יודע מה מכיל המזון שהוא צורך אך מה לגבי הציבור הדתי שרואה את חובתו ללכת בדרכי ההלכה ומבקש לדעת מה מותר ומה אסור.ממה שחקרתי בעצמי מדובר באיסור כלאיים ותערובת איסור אך גם בהיבט של התערבות במעשה הבריאה. אני פונה אליך כדי שאולי תוכל להאיר לי סוגיה זו.

אתן קצת רקע בנושא :הנדסה גנטית במזון היא למעשה שינוי מלאכותי בהרכב יצורים ו/או צמחים, בכך שמעבירים אליהם קטעי ד.נ.א מיצורים אחרים. בניגוד לתהליך של השבחת זנים, שבו משתמשים במאגר גנים השונים במקצת של אותו הזן הרי שבהנדסה גנטית מוחדרים גנים זרים, בעיקר כדי שיהיו עמידים יותר מפני מזיקים וכדי שיאריכו חיים. לדוגמה: כדי ליצור עגבנייה שאינה קופאת מושתל בה גן מדג ארקטי, שלאחר מכן עובר בירושה לעגבניות הבאות.
על פניו נראה, כי טמונות כאן אפשרויות היכולות להציל את העולם ולתרום באופן משמעותי לקיום האדם ולסיפוק צרכיו. חסידי ההנדסה הגנטית מונים יתרונות והבטחות רבות, ביניהם הפחתת שימוש בחומרי הדברה באופן משמעותי (כלומר בעצם שיפור איכות הסביבה -פחות רעלים, פחות הרס לקרקע ולמי התהום), הגדלת יבולים, ידע שימושי וזנים חזקים לגידול בארצות חלשות בהם שורר רעב, צמחים מזינים יותר לשיפור התזונה של האדם וחיות המשק, תעשיית תרופות זולה יותר (הפקת החומרים מזנים המכילים מראש תפוקה גדולה של חומרים רצויים), בעתיד אולי צמחים המכילים
חיסונים או תרופות לאדם ולחיות, ועוד. שימוש במזון מהונדס יכול להופיע במוצרים כמו דגני בוקר, תחליפי חלב ודייסות לתינוקות, טחינה, תפוחי אדמה וציפס, שוקולד ובעיקר שמן סויה, שנמצא כרכיב במוצרים רבים.
הטענות שמעלים המתנגדים למזונות מהונדסים,אינן ניתנות להפרכה מוחלטת במסגרת הידע שהצטבר עד היום לגבי מזונות, בע"ח וצמחים מהונדסים גנטית. במידה וההשלכות עליהן מצביעים המתנגדים יתגלו בעתיד כנכונות, יכול להיות שיהיה מאוחר מכדי לתקן את הנזק. אנחנו עלולים במסע אחר ידע, וממון להביא על עצמנו שואה אקולוגית. לדוגמא:יצירת זני חרקים וחיידקים המכילים גנים לעמידות (לכל מיני חומרים או מחלות) ע"י זליגת גנים (למשל ע"י העברתם באמצעות וירוסים), הרס הביוטה הטבעית ע"י ערבוב עם אורגניזמים מהונדסים, יצירת וירוסים וחיידקים תוקפניים, פגיעה שלא במכוון בבריאות האדם עקב זנים שלא נבדקה מספיק בטיחותם, כל אלו איומים רציניים בעלי השלכות קשות על האדם ועל הסביבה כולה! כמו כן חלק מהחומרים החדשים שהמזון מכיל כיום מעולם לא נכללו בשרשרת המזון שלנו והשפעותיהם לא נחקר ועדיין אין מחקרים ארוכי טווח המוכיחים שמוצרים שבהם נעשה שימוש בהנדסה גנטית אינם מזיקים לבריאות. בנוסף, טוענים המתנגדים לאכילת מזון מהונדס שתהליך זה גורם עמידות לאנטיביוטיקה וקשור להתפשטות של זיהומים ויראליים ואלרגיות.

הדוגמה הנפוצה שמביאים המתנגדים נוגעת לאכילת סויה מהונדסת, המכילה גנים של אגוז. אכילה של סויה כזו עלולה לגרום לתופעות אלרגיות חמורות אצל אנשים שיש להם תגובה אלרגית לאגוזים, כל עוד הצרכן אינו יודע שהמזון שהוא אוכל מהונדס - האבחון עשוי להיות מסובך יותר.

בארץ לא רק שהמזון המהונדס אינו מסומן, אלא שלציבור הצרכנים אין כלל מודעות לנושא. כשנשאלות חברות המזון הגדולות בארץ בנוגע למוצרים מהונדסים גנטית חלקן לא השיבו כלל, חלקן השיבו כי לצערן אינן יכולות לתת מידע בנושא. אחרות טענו שאין באפשרותן לדעת האם יש מרכיבים מהונדסים במזון שהן מייצרות בגלל שאינן יודעות ממה עשויים חומרי הגלם. אנחנו לא רוצים לעורר דיון ציבורי בנושא, אמרה טכנולוגית המזון של אחת החברות, וטכנולוג אחר טען כי אין לנו אינטרס למסור מידע. אני יודעת שבאירופה ניטש ויכוח חריף וקיימת נטייה להתנגד להכנסת מזון מהונדס גנטית ו/או גידול של מזון מהונדס ביבשת אירופה. ארצות הברית מגדלת כ-70% מתפוקת היבול המהונדס העולמי, ולפי ההערכות ישראל מייבאת ממנה מעל מליון טון זרעים בשנה. לכן ניתן להניח שחלק ניכר מהמזון שאנחנו או ילדנו אוכלים עבר שינויים גנטיים.
אני אינני שומרת דת אך הנושא מאד מעניין ומטריד אותי.

אודה לתשובתך המהירה

התשובה

הרב יעקב אריאל |

הנושאים שאת מעלה ראויים לתשובה ולדיון ארוכים שאינה ביכולת האתר ולכן אענה קצרות.
אין בשאלות שאת מעלה בעיה הלכתית כיון שהעברת גן או חלק ממנו מותרת מבחינה הלכתית. ולכן השאלות הן יותר מבחינה מוסרית ומבחינת התועלת לטווח ארוך למין האנושי.
מבחינה מוסרית איני רואה בכך פגם כל עוד שזה באמת יהיה מכוון לטובת האדם ולא לטובת הכיס של חברה זו או אחרת. מבחינת התועלת לאדם, כאן הדברים צריכים בירור ארוך ויסודי ולא לקפוץ במהירות על עגלת ההצלחה.

צריך שאנשי מדע מתחומים שונים יכינו רשימת בדיקות של כל מוצר שהונדס גנטית לבדוק את השפעותיו השפעות הלואי וכל מה שקשור בכך. נדמה לי לפי מיעוט ידיעתי שהדברים לא נעשים כך, ולא נבדקו הדברים בכל ההשלכות שלהן. כיון שאין המדובר בפעולות מצילות חיים כדוגמת תרופה שהכרח להשתמש בה כדי להציל חולים שלפנינו, אלא בתועלת העשויה לצמוח לאדם מכך שיאכל מאכל בריא יותר ועשיר יותר בויטמינים וחומרים - ראוי לבדוק את כל הצדדים לפני שמכניסים אותו לייצור המוני.