הסרת החלק המייצר טסטוסטרון באשך

השאלה: שלום. מסיבות רפואיות קריטיות, עלי ליטול כל ימיי זריקות המדכאות טסטוטסרון, דבר שיש לו משמעויות רבות, ואף תופעות לוואי שונות. יש כיום ניתוח שבו מבוצע חתך קטן בכיס האשכים ומוסר החלק שמייצר טסטוסטרון. כלומר, לא מסירים את האשכים, ואף לא את צינורות הזרע, אלא רק את החלק באשך שמייצר טסטוסטרון. השאלה אם שייך שיהיה לזה היתר הלכתי? (האם אולי לא גרע מכוס של עקרין, שהחת"ס התיר אפילו באדם בריא שקיים פו"ר ורוצה ללמוד בטהרה) תודה רבה

התשובה

מכון פוע"ה | כ"ז תשרי תשפ"א 11:48

לשואל שלום וברכה.

מבלי להיכנס לכל הפרטים, מעשה כזה אינו חשוב "שתיית כוס של עקרין", שכן הסיבה ששתיית כוס של עיקרין אינה אסורה מן התורה היא משום שמדובר במעשה שאינו פוגע באופן ישיר באברי ההולדה. המעשה עליו אתה מדבר יוצר פגיעה חמורה באשך, פגיעה שגם גורמת לחוסר יכולת להוליד באופן טבעי (הטסטוסטרון אחראי גם על ייצור הזרע), ולכן לכאורה הוא אסור ומי שיצבע אותו ייחשב ל"פצוע דכא" (מפורש שגם פגיעה חלקית באשך יוצרת פצוע דכא אם היא גורמת לפגיעה ביכולת להוליד).

מצד שני רמזת לסיבות רפואיות קריטיות, ואם מדובר בפיקוח נפש, יש מקום לדון בדבר.

באופן מעשי לא ניתן לענות תשובה ברורה על פי פניה כתובה קצרה. המלצתי היא להתקשר טלפונית למכון פוע"ה 02-6515050 ולשוחח עם אחד הרבנים היועצים על מנת להבהיר היטב מהי הבעיה, מה הפיתרון הקיים ומה הבעייתיות שבו ומהו בפיתרון המוצע. רק כך ניתן לתת תשובה הלכתית נכונה למצב.

כל טוב

אריה כץ

רב יועץ ופוסק במכון פוע"ה