אהבת עולם ואהבה רבה

השאלה: הגמרא במסכת ברכות (דף יא/ב) לא הכריעה בין 'אהבה רבה' ל'אהבת עולם' בשחרית ובערבית, אלא, אמר רב יהודה אמר שמואל: (יאמר) 'אהבה רבה', וכן אורי ליה רבי אלעזר לר' פדת בריה 'אהבה רבה'. תניא נמי הכי, אין אומרים אהבת עולם אלא אהבה רבה. ורבנן אמרי: 'אהבת עולם', וכן הוא אומר: "ואהבת עולם אהבתיך על כן משכתיך חסד". והנה הספרדים, והאשכנזים, והתימנים (נוסח בלדי), אומרים: 'אהבה רבה', ואילו עדות המזרח, והמרוקאים, והתימנים (נוסח שאמי), אומרים: 'אהבת עולם'. מה הטעם שהגמרא לא הכריעה כאן אלא נתנה לנוהג זה דרך רשות, האם 'אהבה רבה' היא משום לישנא מעליא? וכן מה הם הטעמים ששני הקבוצות מחזיקות בהם לומר 'אהבה רבה' לבין 'אהבת עולם'? ונראה לי (בעליל) שאלו הטוענים 'לאהבת עולם', חוששים להפסיד את 'אהבת עולם' ב'אהבה רבה', שמא יפסידו 'אהבת עולם'. ואלו הטוענים ל'אהבה רבה', בטוחים באהבתו הנצחית של הקב"ה לישראל, ואינם חוששים להפסיד 'אהבת עולם', ואומרים 'אהבה רבה', שגם כלולה בה 'אהבת עולם', וניתוספה ב'אהבה רבה', וגם מורה על מידת האהבה בצורתה הבלתי נדלית, והכמותית והללא מיצרים של הקב"ה לישראל. כך שעל כרחנו נראה לי שזוהי לשון של "לישנא מעליא" - ותו לא!

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | א' חשון תשפ"ב 13:57

ב"ה

לכבוד

יואב ריעני

שלום וברכה וכל טוב

אכן, יש צד לכל אחד מהביטויים "אהבה רבה" שהיא אהבה גדולה כפי שמביאים בשם הפרי עץ חיים, ו"אהבת עולם" אכן מבטאת את האהבה הנצחית של הקב"ה אלינו ולכן הוא מבטיח לגאול אותנו וכפי ביאור הפסוק (ירמיהו לא, ב) "מֵרָח֕וֹק ה' נרְאָ֣ה לִ֑י וְאַהֲבַ֤ת עוֹלָם֙ אֲהַבְתִּ֔יךְ עַל־כֵּ֖ן מְשַׁכְתִּ֥יךְ חָֽסֶד", שאותו מביאה הגמ' בברכות יא ע"ב, כראיה למ"ד "אהבת עולם". וכפי שביאר הרד"ק שם:

"הפסוק חלוק במענה ותשובה אומרת כנסת ישראל בגלות למה שאמר האל מצא חן במדבר אמר' היא אמת הוא זה כי מזמן רחוק ה' נראה לי אך עתה הסתיר פניו ממני בגלות ענה אותם האל ואהבת עולם אהבתיך לא היתה אהבתי אליך לפי שעה אלא להיות האהבה לעולם: על כן משכתיך חסד - ר"ל על כן משכתי לך חסדי ונראתי לך בכבודי על הר סיני להיות אהבתי לך לעולם לא לזמן ואף על פי שעזבתיך בגלות זה כמה שנים עוד אבנך ונבנית וגו'".

אולם למרות הדיון בהבדל בין הלשונות, יש מספר ראשונים שמבארים שהגמ' הכריעה כדעת חכמים שצריך לומר "אהבת עולם" הלא הם:

חידושי הרשב"א מסכת ברכות דף יא עמוד ב ד"ה תניא; הרי"ף ברכות דף ה עמוד ב בדפי הרי"ף ד"ה מאי מברך; רא"ש ברכות פרק א ס' ב; וכן פסק הרמב"ם הל' קריאת שמע ותפילה פ"א ה"ו; וכן פסק השו"ע או"ח סי' ס סעי' א; שאומרים בברכה שנייה "אהבת עולם".

אכן הרשב"א שם הביא בשם יש אומרים שההכרעה היא "אהבה רבה", וכמותם פסק הרמ"א או"ח סי' ס סעי' א בהגה; ואילו התוס' ברכות שם ד"ה ורבנן; וכן כתב הרשב"א שם בשם הגאונים, וכן פסק הטור או"ח סי' ס'; ובעקבותיהם פסק משנ"ב שבשחרית אומרים "אהבה רבה ובמעריב אהבת עולם".

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב