ברכה על בזיליקום רוזמרין ולואיזה

השאלה: שלום קניתי שלושה עציצים: ביזיליקום, לואיזה (לימונית) ורוזמרין, ורציתי לשאול: 1) האם שלושתם ברכתם "עצי בשמים"? 2) הנחתי אותם על עדן החלון, האם יש חובת הרחקה ביניהם מדין כלאיים (וכמה), או שהם "עצים" ואינם צריכים הרחקה? תודה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ה' תמוז תשע"ז 14:38

1. לואיזה , רוזמרין, מוגדרים  כעצים ולכן  ברכתם עצי בשמים,.

כמו כן אין בהם איסור כלאי זרעים ומותר לזרוע ולגדל אותם בסמיכות זה לזה.

2. בזיליקום (ריחן )יש מספר זנים חלקם מעוצים ורב שנתיים וברכתם "עצי בשמים,

וחלקם חד שנתיים וברכתם "עשבי בשמים" ומי שלא יודע להבחין כתב בילקוט יוסף (אורח חיים ז, סי' רטז סעיף ד) שיברך "על מיני בשמים". ועין עוד הבחנות בין הזנים בספר וזאת הרבכה

ובספר לוח ברכות המבוסס על ספר וזאת הברכה כתב:

ריחן:

-הסוג הירוק הנקרא בזיליקום - עשבי בשמים.

-הסוג ירוק סגול עם פרחים בצבע כתום חד שנתי - מנהג בני ספרד עשבי בשמים, לבני אשכנז מיני בשמים

-הסוג שגדל בעץ רב שנתי -עצי בשמים

ולעניין כלאים אם המין חד שנתי הרי דינו כירק ואין לזרוע ולגדל אותו בסמוך למין זרעים או ירק אחר.  אך במקרה דנן שכל אחד גדל העציץ נפרד וכן אינו סמוך למין ירק אחר,  אין כלל בעיה של כלאים