השבת חוב לאחר פטירת המלוה

השאלה:

לק"י, כסלו ה'תשפ"א שלום וברכה לכת"ר וכט"ס! שאלה בדיני ממונות הסיפור: לסבתא שלי ע"ה הייתה מכולת והיו לקוחות שרשמו אצלה חובות עבור מצרכים שרכשו בהקפה. בשנים האחרונות לחייה המכולת נסגרה עקב מצבה הבריאותי. לאחר למעלה משנה מפטירתה, יצר איתי קשר בעל תשובה המקורב אלינו שנים רבות ומבאי בית מדרשנו וברצונו להשיב חוב ישן לסבתא. הוא לא ידע שנפטרה כלל וכשהבין זאת סיכמנו שיעביר לי את הכסף על מנת שאטפל בעניין. לסבתא 7 בנים ו4 בנות. השאלות: מה לעשות עם הכסף?: האם ליצור קשר עם כל אחד מהיורשים ולתת לו את חלקו (סביר להניח שכולם יאמרו תשאיר אצלך כי הסכום לא גבוה במיוחד ויראו בזה גם תמיכה בת"ח לע"נ הסבתא? או לרכוש בכסף הזה ספרי קודש לע"נ)? האם משנה גובה סכום הכסף (לדוגמא 7.5 ₪/ 75 ₪/ 750 ₪/ 7500 ₪ וכן הלאה)? בברכת התורה, א.מ.

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | ט"ו כסלו תשפ"א 14:50

איני יודע איך היתה דרך חלוקת הירושה, עכ"פ החוב צריך להתחלק כמו יתר הירושה לפי צוואתה. ואם היורשים כולם יסכימו שהכסף יישאר ברשותך תעשה בו כרצונך. אפשר להציע לכולם לעשות עמו צדקה לעי"נ הסבתא.