עצי פרי בשטח ציבורי

השאלה:

שלום קיבלתי רשות ממזכיר הישוב לשתול עצים בשטח הציבורי הצמוד לחצר ביתי. סידרתי במקום טרסות, מילאתי אדמה ושתלתי עצי פרי. שאלותיי הם : 1. מה דין העצים האלו ? האם הם שייכים לי או ששייכים לציבור כי הם בשטח הציבורי. (ומסתבר שאין כאן דיון האם צידי רשות הרבים כרשות הרבים או לא, מכיוון שצידי רשות הרבים שהגמרא מדברת עליו זה שטח שבעצם שייך ליחיד אלא שהרבים החזיקו בו. תוס' עירובין צד' ע"א) 2. אם הם שייכים לציבור האם דינם כדין הפקר שכל אחד רשאי להנות מהפירות שיהיו בעזרת השם או שזה שייך רק לתושבי הישוב והפירות בבעלות משותפת. 3. לפי התשובות הנ"ל האם הפירות יהיו חייבים בתרו"מ או פטורים כדין פירות הפקר. בברכה רבה אבי סרלואי

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | י' כסלו תשפ"א 12:47

1. העצים אינם שייכים לך אלא אם כן קבלת הסכמה מפורשת (ועדיף בכתב!) מהישוב, אבל בסתמא הם לא מקנים לך את הקרקע ולא משכירים אותה, אלא הסכימו שבמקום טרשים יהיו שם עצי פרי.

2. העצים שייכים לציבור בישוב.

3. חייבים בתרו"מ ובברכה.