ברכת האילנות על לימון ופרי הקטלב

השאלה: שלום בגינתי הפרטית גדל עץ לימון בן כשש שנים ועץ קטלב בן שנה. פירות הקטלב אכילים כשיבשילו, אמנם רוב העולם לא אוכל אותם. שני העצים פורחים כעת. האם אפשר לברך עליהם ברכת האילנות? בנוסף, גדל בגינה עץ שסק בן כארבע שנים.

התשובה

הרב יואל פרידמן | ז' ניסן תש"פ 22:18

שלום רב,

לפי המתואר יש לך שלושה עצים שפורחים: עץ לימון בן שש; עץ שסק בן ארבע ועץ קטלב.

לגבי עץ הלימון והשסק אין בעיה ואפשר לברך על הפרחים (ר' שו"ע, או"ח סי' רכו), אף שלכתחילה עדיף לברך על שני עצי פרי ממין אחד.

לגבי עץ הקטלב יש שתי בעיות. האחת שאין הוא לגמרי עץ פרי כי רוב העולם אינו נוהג לאכול את פריו, ומכל מקום נראה שלעניין ברכת האילנות די בעובדה שאפשר לאכול את הפירות כדי לברך על הפרחים שלו (ר' שו"ת עטרת פז, זביחי, ח"ד עמ' קצו הערה ח). הבעיה השנייה היא שייתכן שיש בו איסור ערלה, ויש פוסקים שסוברים שאין לברך ברכת האילנות על פרחים של עץ ערלה כי אי אפשר בשנה זו ליהנות מן הפירות (ויש חולקים); ראה במאמר הרב יהודה הלוי עמיחי המצ"ב וכן מצ"ב גם סיכום ההלכות ונוסח ברכת האילנות.

בשורות טובות ובברכת חג פסח כשר ושמח,

יואל פרידמן